Атентати и "Ислямска държава" плашат 2/3 от българите

Оптимистичното е, че също близо две трети намират, че в България има свобода на словото

Близо две трети от българите се страхуват от терористична атака и от джихадистите от "Ислямска държава". Това сочат данни от изследване на "Галъп интернешенъл". Що се отнася до външната политика, социолозите откриват любопитно сравнение в подозренията спрямо САЩ и Русия. 2/3 от българите са склонни да виждат натиск от страна на САЩ. Според социолозите е очевидно, че сработват известни проруски сантименти, които трайно характеризират сериозна част от обществото ни, предаде Нова ТВ. 

През цялата 2014 г. обобщеният образ на Европейския съюз неизменно остана с много висок авторитет, особено в сравнение с българския политически процес – около 60% доверие в ЕС, отчитат от "Галъп".

По-различни са нагласите спрямо НАТО. Алиансът се радва на около една трета доверие в България. Пактът не се приема еднозначно. Привържениците на БСП са резервирани. По-сдържани в оценките са и другите основни електорати. Страховете на българите се въртят и около пенсиите. Отново 2/3 от хората се притесняват, че страната може да се окаже без пари за пенсии. Забелязват се обичайните различия в отговорите сред партийните електорати.

Оптимистичното е, че също близо две трети намират, че в България има свобода на словото. При най-образованите обаче това убеждение далеч не се споделя със същата автоматичност, както при останалите.

Общата оценка за работата на институциите в последната една година по отношение на бедствията и авариите остава ниска. През януари, например, дори преди поредните наводнения, 73% смятаха, че институциите не са се справили добре в годината на бедствия, а 15% са на противоположното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Това се дължи и на обективните обстоятелства, и на известен скептицизъм по инерция, който характеризира общественото мнение, смятат социолозите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен