Атентат на летище Бургас, загинаха израелски туристи (++)

Новините

18-07-2012, 18:35

Снимка:

Y-net

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

7 са потвърдените жертви до момента, продълажава поименното проверяване на оцелелите след взрива

Пътнически автобуси са били взривени на летище "Сарафово" в Бургас, в района на терминал "Пристигащи".

За 23 загинали израелски туристи при взрива на летището, съобщава БургасУтре.бг. БургасИнфо също съобщава за десетки жертви. По информация на БГНЕС, загиналите са петима. Франс прес съобщава за трима загинали. Между 3-8 са загиналите, твърдят bTV. Ранените със сигурност са над 20 души.

"Има загинали, на място са пожарна и полиция", обясни шефът на Пожарна безопасност в Бургас комисар Васил Василев. Експлозията е станала в 17:30 часа. Според сайта на летището полетът на Еър Виа от Тел Авив е кацнал в 16 часа и 50 минути. По информация на очевидци, след като са кацнали, туристите са се качили на автобус с пловдивска регистрация за Слънчев бряг. Туристите са били около 40 души.

По предварителни данни пътническите автобуси с чуждестранни туристи са взривени от куфар с бомба на паркинга на терминал "Пристигащи". В момента на взрива част от туристите са били вече седнали вътре, част са влизали, други са били още навън.

"Засега имаме данни, че са загинали всички от първия автобус 45-50 души", е заявил председателят на еврейската общност в Бургас Сабатей Варсанов пред "Бесове". По думите му, автобус, очакващ туристи от Братислава, също е горял, но бил празен, защото полетът закъснял няколко минути.

Почти всички от единия автобус са загинали, във втория също има жертви. Труповете са на летището и все още се броят. Ще има още починали сред тези, които са откарани в спешното в Бургас, казват от там. Приети са 27 души в МБАЛ-Бургас, 3 са с опасност за живота, 1 е с разкъсан бял дроб. Впоследствие един е починал, съобщава Блиц.

Над 10 линейки изнасят жертвите и пострадалите, няколко са и пожарните коли, които гасят пламъците. Гъст черен дим се издига над летището, районът е отцепен и преминаването е невъзможно. Летище Бургас е затворено, отменени са всички полети. Никой не може да напуска територията на аеропорта. Полетите, които трябва да кацат в Бургас, се пренасочват към летище Варна.

Общо 3 са били автобусите, които е трябвало да направят трансфер на израелските туристи за Слънчев бряг. От взривната вълна са засегнати и други автомобили. Две бременни жени са сред пострадалите, има и българка - представител на туроператора. Туроператорската фирма "Ортана"е кипърска с офиси в Пловдив, Варна и София. Автобусите, на които са се качили израелските туристи, са били с пловдивска регистрация.

Два часа след атентата официална информация от властите няма. Очаква се на летището да пристигнат президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов.

+

По информация на БНТ, днес в туроператорската фирма е позвънил човек с непознат глас, който е съобщил, че израелците ще бъдат посрещнати с 2 бомби, едната е - взривилата автобусите. През януари България се споменаваше като мишена на терористична атака.

Четири пренасочени полета от Бургас вече са кацнали извънредно на летище Варна. Полетите са обслужени. Мерките за сигурност на варненския аеропорт са засилени. Лекари от Варна са командировани в бургаската болниц, за да помагат. 

Седем са потвърдените жертви към 21 часа. Според БНТ на пистата има още трупове на загинали израелски туристи. В болницата в града са настанени 37 ранени. Общо 154 израелски туристи са кацнали този следобед с полет от Тел Авив. Туроператорската фирма, която е организирала 10-дневната почивка, проверява поименно по списък на летището оцелелите от взрива.

Снимки на очевидец от мястото на експлозията, публикувана от израелския сайт Y-net

След първите 4 на летище Варна са приели още 4 полета към 21:30 часа. Обслужени са при засилени мерки за сигурност. На аеропорта във Варна оакват още 5 полета. Осигурен е допълнителен персонал. Министерството на транспорта е осигурило автобусен транспорт между двете летища. Актуална информация за пренасочените полети на летище Варна гражданите могат да получават на телефон 052 573 323.