"Ислямска държава" обезглави 21 души, Египет си отмъсти

Новините

16-02-2015, 10:18

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Египет бомбардира ИД в Либия

"Ислямска държава" (ИД) уби 21 египтяни в Либия, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия "Ал Арабия". Бойци на ИД пуснаха в интернет видеозапис от екзекуцията. Облечените в оранжеви роби пленници са обезглавени на морския бряг. Един от охраняващите ги в камуфлажна униформа, казва, че "Ислямска държава" разширява своята дейност на територията на Либия. Той обещава да "унищожи християните от тази страна на морето".

В Египет бе обявен седемдневен национален траур заради загиналите 21 египетски християни копти. Страната си запазва правото да отговори на жестокото убийство по свое усмотрение и в подходящо време, обяви президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси на специална пресконференция. И уточни, че днес ще свика националния Съвет за отбрана, за да се състави план за действие срещу "Ислямска държава".

Днес Египет удари по въздух цели на "Ислямска държава" в Либия. В изявление, направено по държавната радио, говорител на генералното командване на въоръжените сили заяви, че военни самолети са бомбардирали тренировъчни лагери и оръжейни скривалища в Либия, преди да се върнат обратно в Египет.

Той допълни, че атаките са, "за да отмъстят на кръвопролитията и да потърсят възмездие от убийците". "Нека всички - близо и далеч, да знаят, че египтяните имат щит, който ги защитава", категоричен беше говорителят.

Същата беше реакцията и на Йордания, след като терористичната групировка изгори жив пилота Муас ал Касасбех, държан месеци като заложник.