Лилия Христова: Не приемам, че община Варна не си е свършила работата

Позиция на вр.и.д. директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ по повод исканата оставка

Категорично не приемам, че община Варна не си е свършила работата. Взехме бързи мерки за нормално стартиране на учебната година на 15 септември. Смятам, че съм изпълнила професионалните си задължения по казуса ОУ „Захари Стоянов“ – Математическа гимназия, който тлее във Варна от години."

Това е част от позицията на Лилия Христова, временно изпълняващ длъжността директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ , изпратена до медиите. По-рано днес инициативен комитет поиска нейната оставка.

Ето и пълният текст на позицията на Христова:

По повод искане на моята оставка, представено на пресконференция днес от настоятелството на ОУ „Захари Стоянов“, искам да заявя следното:
Смятам, че съм изпълнила професионалните си задължения по казуса ОУ „Захари Стоянов“ – Математическа гимназия, който тлее във Варна от години. На базата на правомощията, които поех като временно изпълняващ длъжността директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ от 1 август т.г., използвах максимално възможностите, които съществуват, за решаване на проблема с базата. Искрено се надявам, че министерството на образованието – в лицето на министър Анелия Клисарова, и на Регионалния инспекторат – в лицето на Венцислава Генова, по административен ред ще осъществят контрол върху директорите на двете училища – Павлин Петков и Тодорка Колева, за да не се стигне до опорочаване на учебния процес. Нека не превръщаме нашите деца в заложници на нереализирани амбиции!
Категорично не приемам, че община Варна не си е свършила работата! Взехме бързи мерки за нормално стартиране на учебната година на 15 септември. Важно е да се уточни, че сградата, в която се помещават Математическата гимназия и ОУ „Захари Стоянов“, е публична общинска собственост, предоставена за ползване на двете училища. Директорите обаче административно са подчинени на Министерството на образованието.
Всяка промяна на сградния фонд може да става само след съгласие между двамата директори. В момента обаче те обжалват всички решения, свързани с разпределението на базата. Към момента община Варна е направила следното:
- Уведомила е министъра на образованието Анелия Клисарова и директора на РИО Варна Венцислава Генова за фактическото състояние на базата.
- Изискано е и е получено становище от РЗИ относно степента на пригодност на помещенията под бл. 67 – инспекцията е дала съгласие помещенията да се използват за полудневна форма на обучение, след осигуряване на здравно-хигиенни изисквания – обособена стая за отдих на учениците, санитарни възли 2 броя, медицинско наблюдение и спешен медицински шкаф.
- Възложено е на фирма да направи ремонт на помещенията под бл. 67, като са взети предвид всички изисквания на представители на ОУ „Захари Стоянов“ – смяна на дограма, обръщане на врати във връзка с противопожарни изисквания и др.
- Всички средства по ремонта са за сметка на община Варна, помещението ще бъде предадено на училището до 12 септември, след като получим становище от РЗИ.
- Община Варна се ангажира да ремонтира детска площадка в близост до бл. 67, където децата да могат да играят по време на почивките.
- Междувременно проведохме три срещи с директорите на двете училища, по време на които бе предложено да подпишат споразумение. Към момента параф под документа е положил само директорът на Математическата гимназия Павлин Петков.
По отношение на спорната многофункционална зала мога да припомня, че тя бе изградена в началото на 2011 г. като публично частно партньорство. По документи залата е предоставена на МГ. Според РЗИ тя не отговаря на изискванията за провеждане на учебен процес.
И още едно припомняне - м.г. помещенията под бл. 67 не са били пригодени за занималня. Въпреки това те са били ползвани от ОУ „Захари Стоянов“, без община Варна да е дала съгласие за това. В случая директорът на училището – Тодорка Колева, и началникът на инспектората са нарушили чл. 95 ал. 2 от Правилника за прилагане на закона за народната просвета.