От "Захари Стоянов" изреваха: Тикат 7-годишни в опасни помещения (видео)

Искат оставката на шефка на образователната дирекция Лилия Христова

Публично обяснение ще иска Иницитивен комитет от училище "Захари Стоянов" от и.д. директор на образователната дирекция в община Варна Лилия Христова за идеята подблоковото пространство в бл.67 в "Чайка" да стане занималня

Родители на малчуганите от "Захари Стоянов" обявиха, че смятат да поискат и оставката на Христова на нарочна пресконференция утре. "Ще ѝ поискаме оставката, като се обосновем с доказателства за нейните действия, целящи да натикат нашите 7-годишни деца в опасни помещения, в които да прекарват половината от деня си", пишат до медиите от инициативния комитет. 

Регионалната здравна инспекция е дала разрешение помещенията да се ползват за полудневна форма на обучение след осигуряването на стая за отдих на учениците, две тоалетни и медицинско наблюдение със спешен медицински шакф, контрираха от общинската образователна дирекция. 

С ремонта на подблоковото пространство на бл. 67, което да бъде ползвано за занимални от "Захари Стоянов", се изчерпват всички законови възможности от страна на община Варна да разреши конфликта между основното училище и Математическата гимназия, коментира по-рано днес Лилия Христова. Имало е две срещи между ръководствата на двете школа, помещаващи се в една сграда, но те отказали да се споразумеят за ползването на училищните кабинети.

За проблема са сезирани образователният министър и Регионалният инспекторат по образованието, на чието административно подчинение са двамата директори, с молба да се вземат административни мерки, уточни Христова.

Дългосрочно решение за многогодишния конфликт между училищата може да се намери в оптимизация на училищната мрежа или в изграждането на нова училищна пристройка, смята тя. Дотогава приемът в училищата не трябва да се увеличава, а трябва да се съобразява с възможностите на сграда, подчерта директорът на общинското образование. За тази учебна година паралелките в "Захари Стоянов" са 37, а в МГ-то 46.

Проблемът е, че в тази сграда реално има две прогимназии, след като класовете от IV до VI в Математическата гимназия бяха узаконени, макар и на ръба на закона, коментира още Христова. Според нея именно затова конфликтът между двете учлища е много по-голям от останалите, които делят една сграда.  

ВИДЕО: Какво каза Лилия Христова на пресконференцията днес