Сложна математика в скандала между Математическата и "Захари Стоянов"

Мисия Варна

27-06-2013, 22:06

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Училищното настоятелство на Математическата инициира подписка за спиране на насаждането на вражда между двете школа

Много ученици и недостатъчно класни стаи - така накратко може да се опише проблемът, който от години поддържа сериозен конфликт между Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" и Основно училище "Захари Стоянов". И макар възпитаниците на гимназията непрекъснато да печелят първи награди в национални и международни олимпиади, недостатъчната база и прекомерно големият брой на учениците си остават задача с изключително повишена трудност.

"Във връзка с продължаващата агресивна кампания от страна на директора на Основно училище "Захари Стоянов", г-жа Колева, срещу установения ред за ползване на училищната сграда съвместно от двете училища излагаме нашето становище. За спирането на насаждането на вражда между двете училища и внасянето на излишни емоции" - под подписка с този текст днес се подписаха повече от 240 родители на гимназисти от Математическата тази вечер.

Събирането бе организирано под формата на родителска среща в общия двор на двете училища. Междувременно, родителите на първолаците, които ще прекрачат прага на училище "Захари Стоянов" наесен бяха на родителска среща в класните стаи на първия етаж. На паралелната среща в двора, директорът на Математическата гимназия Павлин Петков обяви, че подписката ще е на разположение на родителите до понеделник. Той обясни, че не е съгласен с предложенията на директорката на основното училище за преобразуване на сградата, както и, че ще изпратя докладна записка на министъра на образованието професор Анелия Клисарова за това, че директорът на другото училище отказва да подпише споразумение за разделяне на класните стаи. В крайна сметка ръководството и училищното настоятелство на Математическата гимназия ще очакват намесата и на Общинския съвет за решаване на "имотния" спор.

Преди седмици на адекватно решение от страна на местните парламентаристи пък разчитаха родители на бъдещи първокласници в основното училище. Според тях няма да има места за десетки хлапета в първите класове, което е в разрез със закона. Тогава те поискаха преобразуване на столовата, на актовата зала и на малкия физкултурен салон в учебни стаи.

На родителската среща днес, директорът Петков заяви, че пез предстоящата учебна година ще е принуден да въведе "летящи класове", които няма да имат класни стаи за някои занятия.