15 ромски деца нощуваха на открито

Сезираха посланици и организации за изказване на общински служител по повод събарянето на къщи в Максуда

15 деца трябваше да прекарат нощта под набързо построен навес, след като останаха без покрив при акцията по събаряне на незаконни ромски къщи в Максуда, предаде БГНЕС. Георги Иванков живее в квартала от 20 години, неговата постройка бе съборена първа при бутането на незаконните къщи в най-голямото ромско гето в черноморския град.

"Живея тук от 20 години, регистрацията ми е най-малко от 13 години", споделя той и добавя: "Снощи спах в един от приятелите ми, които ги няма, обаче под шафрона им влязох, спах там и тази вечер не знам къде ще ида".Иванков разказва, че цяла нощ е валяло дъжд и не знае къде да отиде и какво да направи. "То няма къде да отида да живея. Шест човека сме и няма къде да идем. На улицата сме...", каза той.

Междувременно стана ясно, че редица неправителствени организации, сред които "Хюмън Райтс Уоч" и "Амнести Интернешънъл", са били сезирани за изказване на общински служител по повод събарянето на ромските постройки. В профила си във Фейсбук Йордан Павлов, младши експерт по архитектура в Община Варна, е написал следното: "Няма жалко, да рови багера, жандармерията да мачка и стига толкова. Аз защо не си опъна помията на центъра, да се вържа към мрежата и да мрънкам за помощи. Под ножа и толкова".

От община Варна не спират да твърдят, че в ситуацията с незаконните постройки в квартал "Максуда" "прилагат закона", а не става дума за политиканстване. Но призив като този, отправен от общински служител, едва ли може да се приеме за "прилагане на закона". Подобно поведение уронва престижа на властта и ни злепоставя не само у нас, но и навън пред съответните европейски институции, заявяват неправителствени организации. За поведението на Павлов вече са уведомени и посланиците на САЩ, Великобритания, Франция и Германия.

В същото време стана ясно, че от организацията "Равни възможности" са адресирали писмо до Европейския съд по правата на човека с искане за налагане на привременни мерки по отношение на България заради бутането на незаконните постройки в "Максуда".