Съдът в Страсбург пита за обитателите на съборените ромски къщи

Осигурени са места за самотни майки в социални домове, но някои са отказали да бъдат настанени

Какви мерки са предприети за децата и възрастните хора от съборените незаконни къщи в ромския квартал Максуда пита Съдът по правата на човека в Страсбург. Писмото му е изпратено до българското правосъдно министерство вчера, след като в съда ден по-рано е депозирана жалба на 9 лица и семействата им, настояващи за спиране на акцията по разрушаването на постройките им. Писмото е разпратено до Дирекция "Строителен контрол", областния управител и кмета на Варна, кмета на район "Младост" и дирекция "Социално подпомагане".

Какви мерки са предприети за настаняването на децата, възрастните и хората с увреждания, засегнати от разрушаването на къщите и има ли гаранции, че децата няма да бъдат разделени от родителите им, иска да разбере Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ). Исканата информация трябва да бъде предоставена до 16 часа днес, а от своя страна правосъдното министерство очаква да я получи до 13 часа.

Припомняме, че вчера бяха съборени 46 незаконни ромски къщи в кв. "Максуда". Предвижда се след десетина дни да бъдат премахнати още петнадесетина. По данни на районната администрация в общо около 60-те постройки по настоящ адрес са регистрирани 520 души, а по постоянен - 490. Осигурени са 42 места за деца и възрастни в социални домове в града. Част от майките и децата им бяха отведени с микробуси още по време на акцията, но има и такива, които са отказали да бъдат настанени.