Събарянето в Ромската махала част I-ва: Равносметката (обновена)

Продължение на разчистването очакваме след десет дни

46 незаконни постройки в най-голямата ромска махала във Варна бяха съборени днес. Багерите влязоха първо в дерето на "Максуда и по протежението на ул. „Георги Пеячевич“. За около 6 часа те успяха да сринат по-голямата част от нарочените за събаряне незаконни коптори. Останаха постройките по ул. "Д-р Иван Селемински", както и няколко градежа в средата на дерето, които по-рано днес циганите браниха с голи гърди и дори обявиха, че ще се палят, за да ги запазят.

Останалите за премахване сгради са общо 15, като тяхното събаряне ще бъде организирано за след около десет дни. Дотогава фирмата, която е наета, трябва да е започнала да разчиства останките от днешната акция. Равносметката от събарянето днес е стотици недоволни роми, които категорично смятат, че е несправедливо да се събарят незакпонните им постройки, както и тонове боклуци, останали от домовете им. 46 майки и деца са временно настанени в социални институции. 30 са в СУПЦ "Д-р Железкова", останалите в звено "Майка и бебе" в "Аспарухово", уточниха от районната администрация.  

Жандармерия, социални служби, администрация и медицински екипи напуснаха Максуда, а недоволните роми се гмурнаха в камарите отпадъци, за да събират останките, които могат да използват отново. Припомняме, че по-рано днес те се заканиха тази вечер в 22 часа да се съберат в средата на дерето насред разрушенията, да запалят огньове и да нощуват там в знак на протест срещу събарянето на къщите им.

Останалите обитатели на все още небутнатите коптори са обещали да е изнесат сами. Това обяви кметът на "Младост" Христо Христов след края на акцията. В момента се работи по още 150 преписки за незаконни строителство, обследват се улиците "Свобода" и "Под игото".

"Днес бях псуван, заплашван, но съм македонец и не съм от страхливите. Но все пак се притеснявам за семейството си. Процесът е труден, но ние си свършим работата. Тези хора трябва да разберат, че има закони и те трябва да се спазват. Теренът, където днес бяха съборени 46 незаконни постройки е частен - на фамилия Багдатови. Те ще решат какво да го правят. Полицията и служители от "Незаконно строителство" ще следят всеки ден да не изникнат нови постройки, до като се разчисти терена. От имота на Багдатови 38 декара са в район "Младост", а останалите 6-8 са в район "Одесос". Срещал съм се с тях и успях да ги убедя да не съдят държавата в Страсбург, а имаха пълно основание", посочи Христов. 

Промененият пейзаж след края на акцията