Капитан Собаджиев очаква завръщане у дома

Има да доизлежава около две години

Все още не е ясно кога българският капитан Светлозар Собаджиев, който бе осъден на 80 месеца затвор за трафик на кокаин, ще бъде депортиран в България. В началото на тази година стана ясно, че капитанът ще бъде върнат в родната си страна, за да доизлежи тук присъдата си след почти четири години престой в панамския затвор.

Всички документи по случая са били събрани и изпратени в българската прокуратура, където са разписани, след което са изпратени до българското посолство в Мексико. Оттам ще бъдат препратени до българското посолство в Панама, което се очаква да стане до седмица, обясни кап. Димитър Димитров, председател на Българската асоциация на морските капитани. След като властите в Панама потвърдят кап. Собаджиев ще бъде депортиран, допълни той. Българският капитан има да доизлежава около две години.

Той бе задържан в края на март 2011 г. след като на  водения от него кораб – "MAAS TRADER" бяха открити 200 кг. кокаин. По-късно всички бяха освободени без кап. Собаджиев, който е и единственият осъден.

Капитанът и семейството му загубиха всичките си спестявания и имоти в България, за да плащат на адвокати и за съдебни такси. Капитанът е наемал редица адвокати срещу огромни хонорари, които обаче по думите му не са свършили нищо. Основния проблем в казуса с българския капитан е, че той е обвинен по старата наказателна система, според която обвиняемият остава в затвора докато тече разследването, което е явно нарушение на правата на човека.