Присъдата на кап. Собаджиев ясна на 4 февруари

Новините

16-01-2014, 14:12

Снимка:

Личен архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съдът се произнася до месец по делото на кап. Собаджиев

Съдия Мата: Доказателствата не са пълни

Решението по делото на кап. Собаджиев, който от 3 години е в затвор в Панама по обвиение за трафик на кокаин, ще е ясно до 4 февруари. Това написа във Фейсбук самият той рано тази сутрин: "Здравейте, Скъпи Приятели! С огромно съжаление искам да Ви уведомя, че дните на сагата се удължават! Днес адвокат Салазар ме уведоми, че срокът за излизане на решението на съдията е 30 работни дни, а не както ми беше заявил 30 календарни! По мое изчисление срокът изтича на 4 ти февруари! Почетният консул на България г-жа Мичева е уведомена! Господ да ви пази!"

Делото беше гледано на 19 декември миналата година.

Според докалада на Фредрик ван Вайнен - Генерален секретар на CESMA (Европейска конфедерация на асоциациите на морските капитани), който пристигна в Панама за първото заседание на съда, "съдията, г-н Мата, приключи сесията, като спомена, че материалите (доказателствата), необходими за присъда, далеч не са пълни". Сравнително изискан начин да каже че прокуратурата няма доказателства, коментират близките на Светлозар Собаджиев.
За процеса в Колон преди месец пристигнаха дъщерята на каитана - Лора, консулът на България в Мексико Емил Самарджиев и почетният консул на страната ни в Панама Клаудия Лисичкова де Мичев.

Варненският капитан Светлозар Собаджиев беше арестуван на 28 март 2011 в Кристобал, Панама, по обвинение, че на кораба, командван от него, са намерени 169 кг кокаин. Оттогава лежи той без присъдата в панамския затвор "Ла Хоя", а делото му беше три пъти отлагано.