Съдът се произнася до месец по делото на кап. Собаджиев

На няколко пъти съдията се опитал да прекъсне пледоарията на защитата, но без успех

Приключи първото заседание по делото на кап. Светлозар Собаджиев в Панама. За процеса пристигнаха кап. Фредрик ван Вайнен - Генерален секретар на CESMA (Европейска конфедерация на асоциациите на морските капитани), както и Лора, дъщерята на Собата. 

Делото е започнало със закъснение, но е минало добре, научи Varnautre.bg. Собата за първи път е облякъл капитанската униформа след близо три години престой в затвора "Ла Хоя". До него също в униформа застанал кап. Фредерик ван Вайнен. 

Адвокатът се е представил изключително. Бил много добре подготвен, изнесъл двучасова пледоария. На няколко пъти съдията се опитал да я прекъсне, но без успех.

"Някои от случките на кораба ги разиграл почти като театър, което впечатлило дори Фред, който казал че е готов да играе и Шекспир", разказа един от приятелите на Собата - Анатоли Маджаров. По думите му, съдията изглеждал доста обективен и праволинеен.

По закон решението трябва да излезе в максимум 30-дневен срок, но според адвоката ще бъде произнесено по-рано. Всички присъстващи на процеса са били изключително обнадеждени от развоя на делото и отношението на съдията. 

Всички тук разбират, че става въпрос за прецедент. Това са били първите думи на дъщерята на к.д.п. Светлозар Собаджиев – Лора, след приключване на делото, което се гледа в Колон, Панама, предаде maritime.bg

Тя разказа, че нито един от моряците от екипажа, които бяха призовани като обвиняеми, не се е явил на делото. "Беше им назначен служебен защитник, който бе освободен още в началото на заседанието", каза тя минути след приключване на процеса.

Лора благодари на адекватната намеса на нашите консули. "Ако не беше тяхната подкрепа най-вероятно делото щеше да бъде отложено", сподели развълнуваната дъщеря на капитана. 

За процеса в Колон пристигнаха консулът на България в Мексико Емил Самарджиев и почетният консул на страната ни в Панама Клаудия Лисичкова де Мичев. 

Варненският капитан Светослав Собаджиев беше арестуван на 28 март 2011 в Кристобал, Панама, по обвинение, че на кораба, командван от него са намерени 169 кг кокаин. Оттогава лежи без присъдата в панамския затвор "Ла Хоя", а делото му беше три пъти отлагано.