Бавят продажбата на билети за Световната купа заради седалките в Двореца

Започва монтажът на спортните уреди в залите

"Има твърда гаранция от строителите, че залата ще бъде готова преди откриването на купата на 6-ти май. На 2-ри май ще започне монтажът на спортните уреди в залите – основна и тренировъчна, а за 4-ти май е насрочена първата официална тренировка за отборите". Това съобщи председателят на Организационния комитет на Световната купа по спортна гимнастика и акробатика Йордан Йовчев на пресконференция днес, 6 дни преди старта на мащабното спортно събитие.

Йовчев сподели, че единственото притеснение в момента е забавянето на монтажа на седалките за зрителите. Планът е те да се поставят до 6-ти май. Общият им брой е 3900 и в момента пътуват от Полша към България.

Oрганизаторите задържат пускането на билетите в продажба, докато не бъде монтирана първата партида от 1400 седалки. Изчаква се да стане ясно колко места за зрители има в залата и реално в какъв срок ще бъдат поставени всички седалки. Цените на билетите вече са определени – 5 лв. за квалификациите на 7-ми и 8-ми май и 10 лв. за финалите.

Йовчев представи и международните турнири за порастващи в различните възрасти. Той подчерта, че те са много важни за двете федерации, защото младите гимнастици ще имат възможност да тренират заедно със звездите на двата спорта и това ще ги мобилизира допълнително да се стремят към успехи и да развиват своя спортен талант.

"Не очаквах подготовката за купата да бъде толкова трудна. Само изработването на графиците за обединените състезания и тренировките ни отне толкова много време, защото всичко трябваше да се пресметне прецизно до минута", коментира Красимир Дунев - председател на Българска федерация по спортна гимнастика.

Днес и утре федерацията по гимнастика провежда на столичния стадион "Раковски" последните контроли на състезателите си преди Световната купа.

Николина Христова, генерален секретар федерацията по акробатика, представи българските участници в Световната купа - смесената двойка Елена Великова и Алекс Жеков и четворката мъже Денис Андреев, Борислав Борисов, Христо Димитров и Венелин Първанов. Във Варна се очаква да се събере елитът в смесените двойки и за нашите дебютанти в групата на мъжете и жените състезанието ще е трудно.

Международният турнир по акробатика за младежи и девойки по традиция събира много участници от чужбина – тази година отборите са 14.