Работници чистят трупове на котки и плъхове от Спортна зала

Токсичните боклуци закриват прозорците на съблекалните

Тонове боклуци закриват прозорците на съблекалните на зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта, видя репортер на varnautre.bg. Помещенията са под нивото на улица "Васил Друмев" и прозорците им гледат към "галерия", образувала се между нивото на тротоара и плочата над етажа със съблекалните - точно под кашпите с цветя, непомръдвани от тротоара от десетилетия. След ремонта на залата и сервизните помещения се оказало, че те "гледат" към тонове боклуци, сред които и изгнили трупове на котки и плъхове. В момента работници в легнало положение пълзят по галерията, за да изнасят смърдящата маса.

Това е само едно от непредвидените препядствия, с които се сблъскаха изпълнителите на ремонта на зала "Конгресна". Досега извън предвиденото в проекта тук са отводнени основите на сградата, в които се оказа, че тече подземна река, укрепени и на места излети наново са колоните, които вместо да поддържат плочите, са били просто закачени за тях, изградена е отводнителна система на уникалната конструкция на покрива (досега водата се попиваше от тонове вата, която допълнително утежняваше покрива), нови колони поддържат покрива, тъй като старите завършваха в трегерите на трибуните, част от които ще бъдат премахнати за разширяване на игралното поле, камъшитените рогозки под облицовката на стените е сменена с модерна изолация, проверени и изчистени от ръждата са стоманените въжета, държащи покрива, укрепени и изолирани са настилките под плочника около залата, който заплашваше да падне в подземните помещения, изнесени са и над 60 камиона с боклуци, "съхранявани" в подземията на залата над 50 г.

"Очаквах да заваря Спортна зала в по-завършен вид. Признавам, че съм притеснен", каза при посещението си в Двореца днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Въпреки това той прие графика на дейностите, които ще продължат денонощно до 3 май, когато е инспекцията на организаторите на Световната купа по спортна гимнастика и акробатика.

Успешно са приключили тестовете на климатичната инсталация и системата за отводняване на покрива на сградата. Вече е възстановено водоподаването към зала "Конгресна", а днес ще бъде готова и новата ел. инсталация - отделна от търговския център в ниското тяло. Четирите електронни табла за резултати ще бъдат монтирани утре. Конструкциите за тях вече са готови. Министерството на младежта и спорта е отпуснало на Федерацията по спортна гимнастика 100 000 лева за организацията на Световната купа, научи varnautre.bg. Част от парите ще бъдат използвани за закупуване на почетни стълбички за награждаване, пилони за знамена и други церемониални артикули за залата.

Завършена е и основата за монтирането на 1500 седалки. Те ще бъдат разположени до нивото на ВИП-ложата върху основната трибуна и върху въртящата се. Останалата част ще бъде покрита с винилови трансперанти до приключване на турнира. Веднага след това - на 11 май, строителите влизат отново, за да довършат за месец втория етап от ремонта. Той включва изграждането на още 6 трибуни, за да станат местата 5000, разширяване на игралното поле и довършителни рабови в подземните етажи. До 30 април е срокът по договор за монтаж на седалките. Те ще бъдат доставени от полския производител в понеделник. Посредник при доставката е Стефан Августинов - организационен директор на Европейското първенство по волейбол за мъже, което ще се проведе през октомври в обновената зала "Конгресна". Изпълнителят на реконструкцията вече е предоставил всички нужни финансови гаранции и е превел 30% от сумата, а заплащането на останалата част ще става след разтоварването на всеки от ТИРовете.

Вече са готови всички бани и тоалетни. Тече монтажът на осветителните тела. В понеделник ще бъде положена виниловата настилка в съблекалните, които са боядисани и с нови врати и прозорци, а в сряда пристига мебелировката.

"Работим денонощно, монтажът на седалките също ще става 24 часа без прекъсване", коментира директорът на Спортна зала Минко Христов.

ВИДЕО: Министър Кралев за ремонта