Спортният министър инспектира ремонта на Двореца

Красен Кралев ще присъства и на няколко спортни събития през уикенда във Варна и Добрич

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще присъства днес на полуфиналния мач от държавното първенство по футзал. В 15:30 ч в зала "Владислав" ще се срещнат отборите на МФК МАГ (Варна) - първият шампион на България по футзал и участник в Шампионската лига, и УНСС (София) - един от най-добрите софийски отбори.

Два часа по-късно, в 17:30 часа, спортният министър отива в Добрич за финала за Купата на България по волейбол при мъжете. В Зала "Добротица" един срещу друг ще се изправят отборите на Добруджа 07 и победителят от мача между Монтана и Левски Боол.

Утре министърът ще инспектира националната база "Спортпалас" край Варна, а в 11:00 часа ще бъде в Двореца на културата и спорта, където с пълна пара вървят довършителните работи по ремонта на зала "Конгресна". 

Новите седалки за Спортна зала се товарят в момента и ще бъдат във Варна в понеделник, съобщи току-що кметът Иван Портних. Монтажът ще започне веднага. Днес ще бъде тествана новата климатична инсталация на залата, както и новата отводнителна система на покрива. 

Към момента напълно са изградени въздухопроводите на системата, сменени са изцяло компрометираните въздушни филтри и са почистени помещенията, през които преминава чистият въздух.

Вече са монтирани външните тела на климатизацията на прилежащите към залата помещения - бани, тоалетни, съблекални и сервизни помещения. Там са поставени теракот и фаянс, предстои фугиране и поставяне на санитарната керамика.

В самата зала "Конгресна" на 90% е поставен новият окачен таван на мястото на стария, който бе изолиран с канцерогенна стъклена вата. Поставени са изводите на климатичната инсталация, новото осветление и озвучителната система. Строителните работници подготвят двете основни трибуни за поставянето на новите седалки. Там предварително се прави саморазливна замазка, върху която специалисти полагат специализиран винил, непозволяващ плъзгането на зрителите. Едва след това ще се премине и към същинското поставяне на гредите и пластмасовите седалки. В залата вече са монтирани противодимните люкове, както и рамките на приточните отвори. Предстои монтирането на електрониката, която да ги управлява.

Основно е завършена стенната обшивка в коридорите на зала "Конгресна". Вече са монтирани врати на зареждащите люкове към залата, които отговарят на еврокодовете за противопожарност. Всички предписания на конструкторите по отношение бетонната конструкция са изпълнени. Укрепени са трибуните. На трибуна А са премахнати излишните греди, като съвсем скоро ще бъде излята и последната допълнителна подпорна греда, която осигурява здравината на трибуните. Всички излишни отпадъци от подземията в сградата са почистени и изнесени от залата. Изолацията от "камъш" е изцяло подменена с нова вата, която отговаря на всички екологични норми на ЕС.

Ремонтът на зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта ще продължи след края на Световната купа по спортна гимнастика и акробатика, която ще се проведе във Варна в периода 5-10 май т. г. Това заяви преди дни изпълнителният директор на ДКС - Минко Христов.

В залата предстои да бъдат доизградени 2-ра и 3-та трибуни, мобилните трибуни на игралното поле, както и основни трибуни C, D, E,S и B1. Ще бъдат довършени санитарните възли на кота 3.20, които за състезанието не са необходими. 

Залата ще бъде окончателно завършена за мача на волейболните ни национали с Куба.