Полицията във Варна провери 56 адреса за нелегални имигранти

Ако дадете под наем квартира на чужденец, сте длъжни да съобщите в полицията до 5 дни.

Eжедневни операции по линия на контрола за пребиваване на чужденците на територията на града се провеждат в рамките на предприетите от ОДМВР - Варна мерки за противодействие на незаконната миграция, съобщиха от полицията.

За периода 1–12 ноември служителите на реда са проверили общо 56 адреса и 4 хотела; 88 лица, от които 5-ма са задържани в полицейски управления за установяване на самоличността, като към днешна дата това е осъществено на база всички необходими документи и извършени проверки.

Законът за чужденците в България (чл.28, ал. 3 и ал.4), регламентира точно задълженията на собствениците на хостели и тези, които отдават квартири под наем, припомнят От ОДМВР - Варна. Ежедневно, в срок до 6 часа сутринта, собствениците на хостелите са длъжни да предоставят в районното управление, на територията на което се намират сградите, попълнените регистрационни карти на гостите. 5-дневен е срокът за уведомяване, който са длъжни да спазват лицата, отдаващи квартири под наем.

Важно е също да се припомни, че според Закона за убежището и бежанците (чл. 30, т.5 и т.7) по време на производството за придобиване на статут на бежанец чужденецът е длъжен да пребивава на адреси, разрешени му от Държавната агенция за бежанците и да не напуска територията на Република България без разрешението на същата агенция.

Превантивните мерки, предприети от ръководството на ОДМВР-Варна, ще продължават и в бъдеще. Целите са своевременно установяване на лицата, които незаконно пребивават в страната ни, и обезпечаването на сигурността на гражданите и гостите на Варна.

По-рано днес: Бежанци от Афганистан и Ирак се заселиха в "Аспарухово"