Бежанци от Афганистан и Ирак се заселиха в "Аспарухово", полицията шета по адреси (видео)

До момента полицията е установила 5 нелегално пребиваващи лица на различни адреси във Варна

4 семейства бежанци от Афганистан, Ирак и Иран се заселиха в блок на ул. "Чонгора" в Аспарухово, установи проверка на Varnautre.bg. Имигрантите са общо 18 души, 4 от които деца. След като преди два месеца напуснали град Кази в Афганистан, защото се страхували за живота на децата си бежанците, стигнали до София.

Това разказа пред Varnautre.bg един от афганистанците, настанили се в чисто новата кооперация в "Аспарухово". В страната ни те влезли през Турция. У нас били премествани в различни бежански лагери, но от други "патили" получили съвет да избягат и да стигнат до Варна.От морския град на бежанците щяло да бъде по-лесно да стигнат до Германия, която е крайната им цел.

Апартаментът, в който са се нанесли афганистанците, иракчаните и иранците, наскоро е бил закупен от софиянец, разказаха съседи. Бежанците пък обясниха, че са пристигнали при свои близки. Имигрантите са регистрирани още с влизането си в страната. Издадени са им бележки от агенцията за бежанците и имат право на свободно движение, уточниха от полицията. 

Междувременно органите на реда обикалят адреси на различни места във Варна, за установяване на нелегални имигранти.

Полицията проверява всички сигнали за бежанци - от собствени източници и подадени от граждани, съобщи за Varnautre.bg говорителят на варненската полиция Ивана Милева. По думите й, органите на реда правят рутинни проверки, с оглед на създалата се ситуация с нелегалните бежанци в страната. Засега установените като бежанци, остават на адресите, на които са открити. 

Пред блока с имигрантите в "Аспарухово" от снощи има полицейска кола, разказаха още съседи. Друга пък патрулирала около кооперацията. 

По-рано днес стана ясно, че бежанци ще бъдат настанявани в бившите казарми във "Владиславово"