Настаняват бежанци в бившите казарми във "Владиславово"

Варненските депутати от ГЕРБ настояват правителството да не взема решения, които не са съгласувани с местната власт и общественото мнение

Два бивши казармени района във Варна са предвидени за настаняване на бежанци. Това става ясно от писмения отговор на министъра на отбраната Ангел Найденов по повод парламентарно питане на ПП ГЕРБ, информират от пресцентъра.

Министерството на отбраната е предложило на Националния оперативен щаб „освободени войскови райони с отпаднала необходимост за ведомството”, които да се ползват за настаняване на бежанци. Два от посочените общо 10 казармени района са в община Варна. Първият от тях е в кв. „Владислав Варненчик” и се простира на площ от 55,4 дка. Подходящи за настаняване на бежанци там са 4 мноетажни сгради, се уточнява в отговора на министъра на отбраната. Според него в бежански център може да се превърне и щабът на бившия казармен район в някогашното село Владиславово. Към днешна дата той също попада в границите на район „Владислав Варненчик”.

Варненските народни представители от ПП ГЕРБ, които вече неведнъж настояваха правителството да даде яснота по темата, ще отправят ново питане към министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „След като преди дни той остави без отговор въпросите ни за възможността да бъдат настанени бежанци във Варна, отново ще поставим проблема в пленарната зала на Народното събрание. Чрез механизмите за парламентарен контрол ще продължаваме да търсим ясна и конкретна информация, включително и относно плановете на управляващите да закрият Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР”, категорични са варненските депутати Лиляна Павлова, Пламен Манушев, Емил Радев, Красимира Анастасова, Николай Апостолов, Павел Христов и Нели Петрова. Те настояват правителството да не взема решения, които не са съгласувани с местната власт и общественото мнение. За това единодушно се обявиха с декларация и общинските съветници във Варна.