Кой получи ромските гласове във Варна

Мисия Варна

15-05-2013, 09:38

Снимка:

Impact Press Group / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прибраха кандидат депутат след акция за купуване на гласове (+)

Гласувайте! Купуват ни!

Националистите в атака в околните секции

Централната избирателна комисия публикува вчера протоколите от всички секции в страната и така сложи точка на спекулациите кой къде какви гласове е купувал. 

Във Варна картинката е пределно ясна: вотът е разпределен пропорционално в 90% от секциите: в съотношение 2:1 ГЕРБ-БСП и около 3:2 БСП-Атака. ДПС присъстват с по 5-6 или 10 гласа в повечето от протоколите, но пък доминират в единствените секции с "аномалии" в цитираното съотношение.
Такива са резултатите в 2 секции в "Аспарухово", 3 във "Владиславово", 4 в "Одесос", 1 в "Младост" и 2 в Каменар. Тези секции са в махалите с компактно ромско население.
Така, например, в секции 285 и 287 в клуб "Рома" във "Владиславово" за БСП са гласували 31 избиратели, за ГЕРБ - 46, за "Атака" 10, а за ДПС - 238. Тук гласуването мина в първите часове след отварянето на секциите и след опашките около 9 часа беше спокойно.
В 2 от секциите (75 и 77) в училище "Елин Пелин", което е най-близкото до "Максуда", резултатът е следният: 25 за БСП, 70 за ГЕРБ, 16 за "Атака" и 463 за ДПС. В останалите е пропорционален: 2:1, 3:2...
Интересна е и ситуацията със секциите в училище "Васил Левски" в Аспарухово. За първи път тази година няма урна на ул. "Розова долина". Досега секцията беше в сърцето на ромската махала тук - в клуба на партия ДПС. Сега на улицата пак има клуб и даже 2 предизборни щаба на движението, но всички ходят да гласуват в училището. В секция 348 резултатите са 12 гласа за БСП, 4 за ГЕРБ, 0 за Атака и 322 за ДПС. Подобна е ситуацията и в съседната 373-та секция: 34 за БСП, 63 за ГЕРБ, 23 за Атака и 199 за ДПС. Както тук, така и във всички околни секции се наблюдава следната пропорция: колкото повече са гласовете за ДПС в една урна толкова повече са и бюлетините за националистите: Атака и Национален фронт за спасение на България, в съседните.
Внимание заслужава и вотът в двете ромски секции в училището в Каменар. Тук до 16 часа не беше гласувал почти никой. Вотът "се отпуши" едва в късния следобед и до последно тук се точеха избиратели. Черно БМВ минало през махалата да даде старт на вота, разказват местните. Резултатите са 371 гласа за ДПС, 5 за ГЕРБ, 6 за БСП, 33 за коалицията Дал-НДСВ и общо 12 за двете партии на националистите.
Скандал с купуването на гласове избухна във Варна 2 дни преди вота. При акция на полицията бяха заловени голяма сума пари и списъци с имена на хора и адреси. Областният лидер на ДПС потвърди тогава, че по случая са били разпитвани регионални шефове на партията. В деня на вота полицията задържа 2-ма малдежи в "Аспарухово", защото карали хора с личните си автомобили до урните. Според тях обаче хората в колите били техни роднини. В деня преди вота изтече и схема за купуване на 8000 гласа. В таблицата имаше имена и телефони на "стотници" и "десетници" - повечето с мюсюслмански имена, районът, за който отговарят и броят на гласовете, които трябва да осигурят.
Като цяло гласовете за депутатското място на Йордан Цонев идват от областта, не от градските секции. Само от дългополските села Лопушна, Поляците, Партизани и Медовец ДПС има над 1700 гласа. В родното Партизани е взел доста гласове и независимият кандидат Иван Славков. Дори за алтернативата на ДПС - партията на Касим Дал, участваща в коалиция с НДСВ, гласовете в 4-те села са повече отколкото за ГЕРБ или БСП. Даже в селото на Ахмед Доган - Дръндар, има 32 гласа за отцепилия се от Сокола Касим Дал. Гласовете за ДПС тук са едва 76.