Гласувайте! Купуват ни!

Мисия Варна

12-05-2013, 17:39

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Ромските секции - празни, чакат инструкции

Стотици мургави избиратели чакат на пусия около секции в "Аспарухово", "Владиславово" и "Максуда". След ударното гласуване сутринта, там сега е тихо. Поне 2/3 от гласоподавателите в ромските махали все още пазят вота си за последния момент. Според тактиката на основна етническа партия, заложила милион и половина български лева само във Варна, за да може нейна да е последната дума във вота. Сега емисарите на партията трескаво изчисляват данните, за да могат в последния час да са максимално точни в директивите с номерата в бюлетината. Така, че нито една от водещите партии да не излезе прекалено напред и да не може да направи правителство без етническа благословия (и участие). "Ние сме много задружни - и в радост, и в мъка, на сватба и на погребение, така сме и на избори – твърд електорат. Решава се и гласуваме за една партия, не могат да ни купят с кебапчета", каза ми днес мъж от ул. "Розова долина" в "Аспрухово".  Той и още десетина обитатели на махалата чакаха подпрени на колите си до врата с табела "Предизбоден щаб, Аспарухово 1", щедро накичена с плакати на традиционната за вероизповеданието им партия.

Варненци, да отидем да гласуваме. С какви очи ще излезем да протестираме, ако не сме опитали да променим нещата сега? Какъв е смисълът от многохилядните шествия, ако не сме изпълнили най-важното си задължение на граждани: да подкрепим демокрацията като не дадем шанс на платен, купен, продаден, напазаруван вот.

И, ако едва сега излизате от къщи днес, имайте предвид, че на повечето места времето е много студено - под 4 градуса. Едва на 4 от булевардите температурата е тръгнала да се затопля, а само на двата големи е истинска жега, като цифрите са инфарктно близки - носете си вода и хапчетата за кръвно.  

P.S. Не се заблуждавайте, че тълпите около ромските секции чакат емисари и ще гласуват на принципа който даде повече. Тук мачът отдавна и старателно подготвен. Вчера от полицейското разследване във връзка с акцията срещу купуване на гласове изтече схемата на купуването на гласове във Варна. В таблица подробно са описани имена и мобилни телефони на варненци - повечето с небългарски имена, както и улиците, за които те отговарят, а също и колко гласа трябва да осигурят от разпределения им вилает. Целта на групата е да достигне до малко над 8000 избиратели в 4-те района.  В схемата, която трябва да осигури 2450 гласа в "Аспарухово", 800 във "Владиславово", 3600 в "Одесос" и 1200 в "Младост", са посочени десетки имена на ръководители и отговорници. За всеки от районите има изградена структура с един ръководител и в зависимост от спецификата на района определен брой отговорници. Според информацията в сигнала, заложената сума, която трябва да осигури над 8000 гласа, е малко над 400 хил.лв.

Според сигнала предварително на отговорниците са им раздадени аванси - 50% от договорената сума, останалите 50% са им обещани след датата на изборите. Същата сума била отпусната на друга група, която трябвало да осигури и български гласове за същата политическа сила. Имало 6-цифрена сума за щедри хонорари на членове на СИК и застъпници.