Протестиращи vs. съветници: 3 (обновена с видео)

ВИДЕО: Обсъждат кандидатурата на Христо Бозов за временен кмет до изборите

Точно в 10 в зала "Варна" на Общината започна третата среща на представители на протестиращите с Общинския съвет.

Досега напрежението на първите 2 срещи беше много голямо, защото протестиращите не можеха да се обединят около общи искания. На практика има консенсус за приемане на нов правилник за работа на местния парламент, който да позволява по-активен контрол от страна на гражданите. Все още обаче има протестиращи, които настояват за незабавна оставка на Общинския съвет. Други са на мнение, че местният парламент трябва да продължи работа поне до есента, за да бъдат приети нужните решения за социалната програма на общината, както и за изпънението на 6-те европроекта, по които във Варна ще бъдат инвестирани 250 млн. лева.

И днес панаирът в залата е пълен. Викове, обиди и обвинения си разменят протестиращите. Отнасят го и представителите на политическите сили, дошли на преговорите. Поредният инициативен комитет прочете декларация, че ако в тридневен срок не бъде подадена оставка на Общинския съвет, ще последва окупация на общината и гражданско неподчинение.

Заради изблиците на втората среща така и не се стигна до поисканото от протестиращите обсъждане на евентуалните кандидати за временен кмет до изборите. Затова днес председателят на Общинския съвет Николай Апостолов обяви, че след консултации с партиите в Общинския съвет, предложението за временно изпълняващ длъжността кмет на Варна да бъде подкрепен зам.-кметът доц. Христо Бозов (на снимката вляво).

По закон Общинският съвет избира временен кмет сред петимата заместници на подалия оставка Кирил Йорданов. Това най-вероятно ще стане следващата сряда, за когато ще бъде насрочена сесия, ако днес ОИК излезе с решение за прекратяване на мандата на подалия оставка кмет.

Военният лекар доц. Христо Бозов и сега управлява Варна, упълномощен за това още преди 3 седмици от началника си. Вчера правомощията му изтекоха, но Йорданов подписа удължаване на срока до 27 март. 

Изненадващо след това думата взе бившият общински съветник Веселин Данов.

След обстоен "анализ" на ситуацията именно той изскочи с идеята за гражданска квота в бордовете на общинските фирми. Но пък иначе беше категоричен, че Общинският съвет не може да абдикира, а трябва да остане и да си върши работата под граждански контрол.

След това обстановката беше взривена. Иван Петров крещеше "Провокатори", Маргарита Атанасова поиска оставката на шефа на общинската дирекция за ред и сигурност Стойчо Бакалов, Марешки се скара със съветник от ГЕРБ. В това време ред се опита да въведе съветникът от групата на Добромир Джиков - Пламен Георгиев.

"Оставете хората да се изкажат", се провикна той към другия край на масата, за да спре гневните изблици на Веселин Марешки срещу протестиращите, настояващи за конструктивен диалог. Забележката вбеси аптекаря и той скочи от мястото си и се понесе към Георгиев. За щастие не успя да стигне до него, спрян от подредените камери и общински съветници.

С мотива, че явно нищо няма да бъде решено днес, Николай Апостолов прекрати срещата.

Вижте пълен видеорепортаж от срещата