Нова победа на протестиращите във Варна

Мисия Варна

14-03-2013, 02:50

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестиращи vs. Съветници: 2 част

Всеки ще може да участва в сесии на Общинския съвет със съвещателен глас и свободно да прави изказвания

След като свалиха кмета Кирил Йорданов след над 13-годишно управление, протестиращите във Варна могат да се поздравят с нов успех - този път в посока гражданския контрол над властта. Това стана ясно на срещата с общински съветници, чиято основна тема беше дали местният парламент да подаде оставка и при какви условия да продължи работата си още няколко месеца. 

По искане на гражданите и след консултации на юристите на общината е изготвено следното предложение, което трябва да бъде гласувано от Общинския съвет: 

Според новата алинея 7 към чл. 52 от Правилника: „При поискване от страна на гражданин, същият може да се изказва, да отправя питания, становища и предложения от компетентността на общинския съвет, кмета или общинската администрация, представляващи обществен интерес, и да получава отговори по тях. Изказванията на гражданите са от поставени в залата микрофони и са в рамките на регламентираното време за изказвания на общинските съветници.”

Досега всеки, който не е общински съветник, можеше да се изкаже, след като някой от съветниците направи предложение за това и обясни за какво ще говори искащият думата. След това предложението се гласува и, ако повечето гласове са "за", гражданинът има право да застане пред микрофона. В края на мандата на предходния общински съвет жертва стана дори депутатът Красимир Петров от ГЕРБ, който не беше допуснат да говори пред съвета срещу опита на Веселин Марешки да се сдобие с общинска земя в района на Окръжна болница. Второто изменение на Правилника, което ще бъде предложено, е, че съветниците ще носят наказателна отговорност, ако гласуват „срещу интересите на гражданите на община Варна и тяхното благоденствие”.

Зам.-кметът Христо Бозов ще възложи на звено "Вътрешен одит" в общината да извърши проверка на общинското предприятие "Инвестиционна политика" за дейността през цялата 2012 г., стана още ясно на срещата. 

Според раздадената на протестиращите заповед, която ще бъде подписана утре, целта на одита е да се изрази обективно мнение относно законосъобразността на проведените процедури по Закона за обществените поръчки и достоверността на съставените документи в процеса на планиране, възлагане и сключването на договор. Одитът ще включва всички обществени поръчки, започнали през миналата година, но приключили през 2013 г. Ще бъдат проверени документите за ценообразуване и инвеститорски контрол. Срокът на проверката е 40 работни дни.

По настояване на протестиращите вече са върнати всички сделки, предложени от администрацията за гласуване от Общинския съвет. Така през следващите месеци Общинският съвет ще взима само решения, свързани със социалната политика и европроектите. 

"Няма проблем представител на гражданската квота да има в комисиите за избор на изпълнител или доставчик по Закона за обществените поръчки. За нас е по-добре да има експерти от гражданската квота, защото в общината няма специалисти по всичко, за което обявяваме поръчки", каза зам.-кметът Христо Бозов. При обществените поръчки на "Инвестиционна политика" съмненията са най-големи. Нека има ваши хора в тези комисии", призова той.