Търсят доброволци за референдума за Морската

По време на вчерашния протест срещу застрояването на Черноморското крайбрежие стана ясно, че са необходими повече места за събирането на 30 000 подписа за референдума по въпросите за Морската градина.

Както Varnautre.bg съобщи, за 2 дни от началото на инициативата, тя беше подкрепена от 500 варненци. 

Инициаторите  от Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА), Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), "Обединено гражданско сдружение", "Зелена Варна", "Варна диша" и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) започнаха набирането на подписите на 27 януари, в деня на националния референдум за развитието на ядрената енергетика, обикаляйки избирателните секции.

Подписи се събираха и на протеста вчера, макар че младежите, ангажирани с това, не бяха никак наясно за какво точно "се борим".

От инициативния комитет призовават желаещите ентусиасти да се включат в популяризирането на каузата и в събирането на подписите.

"Има много голям интерес. Гражданите, само като видят на улицата нашите хора със зелените листчета, веднага отиват при тях и се интересуват", каза Чолаков.

Община Варна е дала принципно съгласие за разполагането на активистите из града.

"Кампанията на неправителствените организации в града ще се активизира по всички обществени места на открито, в някои институции и общински сгради ще бъдат разположени активисти с подписката за спасяването на т.нар. Приморски парк", съобщи днес Юлиян Чолаков от Сдружение за оптимизация на правосъдието и администрацията (СОПА).

От инициативния комитет до кмета Кирил Йорданов е изпратено уведомително писмо за конкретните "зелени точки", където ще се събират подписите до 26 април. Необходимо е, за да се проведе първото допитване до варненци в новата ни история, да бъдат натрупани 30 000 подписа на пълнолетни и с постоянно местожителство във Варна граждани, които да впишат ЕГН-то и адреса си.

Въпросите, които обществените организации се опитват да вкарат в официално допитване до варненци, са: 

1. Да достига ли паркът „Морска градина” до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?

2. Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?

Ако се стигне до референдум, той ще се проведе съвместно с парламентарните избори, за да не се харчат излишни пари на данъкоплатците, уверяват организаторите.

Остава отворена възможността кметът Кирил Йорданов да инициира допитването, каза Юлиян Чолаков. Дори да направи тази стъпка в подкрепа на каузата, подписката ще продължи.

Защитниците на Морската градина очакват да им бъде дадено рамо от различни политически партии. Те обаче няма да подкрепят нито една от тях, тъй като работят на експертно ниво, каза Юлиян Чолаков. Активистите вече са си поръчали печат, на който ще бъде изписано "Инициативен комитет на граждани".