"Искаме природа, не искаме бетон", скандираха варненци при минус 2 градуса

ВИДЕО: Четвърти поред протест срещу застрояването на последните диви кътчета по българското Черноморие

50-ина от най-ентусиазираните за запазването на природата по българското Черноморие варненци се събраха на Червения площад в 18 часа днес.

Въпреки минусовите температури протестиращите срещу застрояването на последните диви плажове по Черноморското крайбрежие преминаха с бодра крачка по бул. Цар Освободител, от ВИНСА по бул. Княз Борис I, спряха за малко на Севастопол и продължиха към Театъра, като не преставаха да скандират "Искаме природа, не искаме бетон" и да призовават варненци да подкрепят каузата. Участниците в протеста бяха основно млади хора, популярни фейсбук активисти, цели семейства с малките си деца.

Видимите oрганизатори бяха няколко студенти, които са и инициаторите на събиране на подписи за провеждането на референдум в защита на Морската градина. Засега подписи се събират само по време на прoтестите, но скоро ще бъдат обявени и всички места, където варненци ще могат да се подпишат. Целта е да се съберат 30 000 души, пълнолетни и с постоянно местоживеене във Варна.

ВИДЕО: Вижте част от протестното шествие днес

Успоредно се проведоха протестни шествия в София, Пловдив и Трявна. Организатори са Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Организацията днес представи в столицата шест свои искания, с които да се гарантира дългосрочното опазване на Черноморското крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи. В тях влизат Дуранкулашко езеро, Крапец, Шабленски езера, степите между Шабла и Каварна, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Карадере, Иракли, Поморийско езеро и други.