Активите на "Паркинги и гаражи" - будка, климатик и щори

На загуба и без активи, но си вдигнали заплатите, съветник настоява да пратят дружеството на прокурор

Целият актив на "Паркинги и гаражи" е една будка, два климатика и щори. Това стана ясно на заседанието на комисията по собтвеност към градския парламент на Варна. Съветниците най-после изслушаха доклада на работната група, създадена специално да провери дейността на скандалната  общинска фирма. Документът бе входиран за разглеждане в комисията на 18 декември миналата година. 

Според ликвидатора на дружеството Лъчезар Бажлеков то е на загуба от доста време. Задълженията му са над 80 хил. лв. Финансовият минус е натрупан основно от преотдаването на най-печелившите паркинги на други дружества и на управлението на фирмата, обясни той.

Това обаче не е попречило в "Паркинги и гаражи" да си вдигат заплатите. 

През 2012 година фонд работна заплата е нараснал на 120 хил. лв при 79 хил. за предходната.  

Както Varnautre.bg вече писа основните изводи от доклада на работната група са, че дружеството е пример за лошо управление. 

Няма икономическа обосновка за необходимостта от пряко управление на предоставяните паркинги или отдаването им под наем. Липсва решение на Съвета на директорите за провеждането на търг за целта, а паркингите са отдавани на смешни цени. Липсва каквато и да е документация за проекта "Синя зона", няма информация и как е назначен прокурист, повтори изводите от доклада  председателят на работна група Николай Недков и пред съветниците от комисията. 

Пред колегите си той настоя докладът да бъде изпратен до Варненската прокуратура, както и до всички останали дружества, които по идентичен начин управляват общинско имущество.

Ролята на районния кмет на "Владиславово" Неделчо Михайлов който, които е представляващ "Паркинги и гаражи" в командитното дружество "Транспортен център за мобилност" е  остава неясна. Михайлов е извършил и рекламна услуга за 12 хил. лв. чрез фирмата си "Медия проджект". За услугата  обаче липсват данни в счетоводството и същата не е призната за разход от одитора.

До създаването на спецгрупата се стигна след неуспешното въвеждане на Синята зона във Варна. Тя пък излезе със станвище, че в дружеството липсва каквато и да е документация за скандалния проект "Синя зона", поради което остава чувството, че управителният орган е действал по чуждо убеждение. Неизяснен остана фактът, защо общинско дружество участва в частен проект, без за това да са извършвани обсъждания и без да е уведомен принципала на дружеството. Очевидно се касае за участие в чужда схема за източване на приходи от Синя зона, констатира работната група, обобщиха челновета на групата в своя доклад.