Паркът на Златни по-голям с 6 декара частни земи

57 хектара от държавния горски фонд също отиват към пприроден парк "Златни пясъци"

С 6 дка частни земи може да се разшири природен парк "Златни пясъци", който се намира на 17 километра североизточно от Варна. Това са амбициите на ръководството, като идеята е залегнала във вече съставения план за управление на парка. Шестте декара са на граничната територия и са с кедрови насаждения. В бъдеще ще се проведат обществени обсъждания със засеганатите страни и възможностите за преминаване на терена към природния парк. Освен този парцел, ще бъдат включени и още три по-малки територии, разположени на около 57 хектара. Към момента те са част от държавния горски фонд. Това съобщи на пресконферения директорът на парковата администрация Юлия Тумбаркова по случай честването на 70-годишнината от създаването на природния парк.

Годишно паркът на Златни се посещава от 30 000 туристи. Екипът иска да увеличи посетителите поне двойно. Това може да се случи чрез привличането на туристи, които идват специално да разгледат Скалния комплекс на Аладжа манастир. По този повод в района вече работи втори информационен център, който да насочва туристите към природния парк. Ако кампанията проработи, посещаемостта на парка може да надхвърли 50 000.

Идеята за създаването на парка е документирана през 1915г., но се превръща в реалност на 3 февруари 1943 г., когато земеделското министерство обявява част от държавната гора "Хачука" за народен парк "Златни пясъци" - вторият обявен в страната. Целта е запазване и защита на ценните растителни и животински видове. Дължината на парка е 9,2 км. Курорта Златни пясъци до 1979 г. е част от парка, като взема и името му, разказа Тумбаркова.

В парка има 122 вида птици, като 80 от тях са постоянно гнездящи. Предстои стартирането на видеоцентър за наблюдение на биоразнообразието в района. Ще бъдат монтирани 7 стационарни камери, както и няколко преместваеми фотокапани. Видеонаблюдението е по проект за 2,9 млн. лв.

Освен това ще бъде направена цялостна реконструкция на маршрута за хора с увреждания. По случай 70 годишнината са предвидени различни мероприятия. Посланик на добра воля на парка е Камен Воденичаров.