Заслон за милион край Аладжа манастир

Мисия Варна

31-07-2012, 10:09

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Декоративна ограда пази природен парк "Златни пясъци" от боклуци

Уникален информационен център - заслон заработи близо до Аладжа манастир тези дни.

Заслонът, приличащ на горска къща не е там случайно, а е част от европроект реализиран от природен парк "Златни пясъци". Проектът, на стойност 889 143 лв. е продължил три години и освен създаването на информационния заслон, чрез него е подобрена и туристическата инфраструктура в парка, разказа шефката на парковата администрация Юлия Тумбаркова.

Освен това с европарите е възстановена Черната елша в лонгозните съобщества в парка. Залесени са и са отгледани 900 броя фиданки на площ от 3 хектара.

"Изградихме и дървена декоративна ограда по границата на парка с първокласен път I-9 Варна – Златни пясъци – Кранево. Целта на декоративната ограда е да представлява вид ограничител на тези, които ползват парка за сметище", посочи още шефката на парка. До вдигане на оградата се е стигнало след като не веднъж недобросъвестни хора са изхвърляли строителни отпадъци в територията на парка директно от пътя. 

Вече приключилият проект е бил финансиран по оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 г."Съвсем скоро предстои парк "Златни пясъци" да подпише договор за нов проект, с парите от който ще продължи опазването на биоразнообразието и подобряването на парковата инфраструктура.