Гората на Златни пясъци чиста, изнесоха едва 100 торби с боклук

Мисия Варна

10-06-2012, 13:43

Снимка:

Личен архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Използвани презервативи, кърпички и стари валяци сред най-често срещаните боклуци в природния парк

Около 100 торби със смет изчистиха доброволци от гората на  Златни пясъци в Националния ден на природните паркове.

80 доброволци, повечето от които деца рано сутринта грабнаха чувалите и се разшетаха в пририден парк "Златни пясъци". Освен организираните групи от варненското училище "Алеко Константнов" и скаутите от "Владислав Варненчик", към доброволците са се присъединиха и много млади хора, които научили за инициативата от медиите.

Сравнително чист се е оказал парка, след равносметката на събраната смет. "Нормално е да е малко, защото само преди месец чистихме", каза шефката на парковата администрация Юлия Тумбаркова.

Най- често срещаните отпадъци в парка се оказали използвани презервативи, мръсни кърпички и стари валяци за боядисване. Въпреки декоративнатата ограда, която парковата администрация изгради по проект , за да ограничи изхвърлянето на отпадъци в гората, наглеци все още има. Спират до ограда и изхвърлят боклуците си отвъд нея.

След чистенето, започна и заслужената веселба. Всички доброволци участваха в томбола и получиха награди. Посланикът на парк "Златни пясъци" Теди Генев, който е и създател на химна на природната местност огласи горската сцена с едночасов концерт.