Днес става ясна присъдата на Иван Славков

Бившият общински съветник и президент на ФК "Спартак" изкара 4 години в следствения арест

Бившият общински съветник и настоящ кандидат за депутат Иван Славков днес в 14 часа ще чуе присъдата на Варненския окръжен съд, в очакване на която прекара в ареста близо 4 години. Активистът на ДПС беше задържан на 20 октомври 2008 г. и обвинен за това, че е създал и управлявал престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици, склоняване на жени към проституция, трафик на хора и пране на пари.

Разследването и съдебните заседания се проточиха 4 години, през които съдът многократно отказваше да пусне Славков от следствения арест. Голяма част от останалите задържани по делото предпочетоха да признаят вината си и да сключат споразумения с прокуратурата. Така 19 от 24 подсъдими вече са на свобода.

Иван Славков, който при задържането си беше президент на футболен клуб "Спартак", отказа споразумението и реши да доказва, че е невинен. Той беше освободен под парична гаранция през юли 2012 г. Малко по-късно стана ясно, че той ще оглави местната структура на движение ГОРД, а лидерът на партията Слави Бинев заплаши да запознае евродепутатите със съдебната сага "Иван Славков".

Прокуратурата поиска за Иван Славков присъда над средния размер, предвидена по закона за това обвинение. Така бившият общински съветник е заплашен да лежи над 10 г. зад решетките. За Янко Колев обвинението иска присъда под минималния размер, тъй като е съдействал на разследването. За Николай Хаджимихайлов – около средния размер, но при строг режим, тъй като вече е осъждан. За Пейчо Пеев, който сега е в затвора по друга присъда – наказание под средния размер при строг режим. За Свилен Николов – минимална присъда плюс старо наказание от 1 г. затвор.