Иван Славков повежда ГОРД във Варна

Слави Бинев е поискал Славков да бъде изслушан в Страсбург заради нарушените му човешки права

Бившият общински съветник от ДПС Иван Славков е станал координатор на ГОРД във Варна. Това стана ясно от разпратено до медиите писмо от председателя на ГОРД Слави Бинев. С писма до комисари и председатели на комисии в Европарламента Бинев е поискал Славков да бъде изслушан в Страсбург заради нарушените му човешки права по "мегаделото". Славков прекара в ареста 3 години и 8 месеца, по обвинение за ръководител на организирана престъпна група. 

"Иван  Славков, който винаги е бил честен и лоялен човек, защитаващ истината и своите принципи в отношенията си с околните, е станал жертва на репресии от страна на управляващите, защото е бил неудобен за тях, в качеството си на общински съветник. Понастоящем Иван Славков е координатор на ГОРД за град Варна, което допълнително усложнява ситуацията, в която се намира, тъй като той се превръща в още по-неудобна за властта личност. Поради тази причина председателя на ГОРД Слави Бинев категорично застава зад правото на честен процес за Иван Славков, за да се прекрати тази порочна и недемократична практика, хора, които са в опозиция, да стават жертва на репресии и лишаване от обективно правосъдие. Страхът от възможността да бъде разконспирирана полицейско – съдебно – политико – икономическата порочна схема за притискане и дори унищожаване на "неудобните", тръгнала от Варна и добре насложена като практика в цялата страна през последните години, активира репресивните методи.", се казва в съобщението от партията.

Иван Славков беше задържан на 20 октомври 2008 г. Той е обвинен в създаване, ръководене и участие във въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, склоняване на жени към проституция, трафик на хора и пране на пари. В рамките на досъдебното производство прокуратурата сключи споразумения с 19 от всичките 24 подсъдими. Експрезидентът на "Спартак" обаче отказа съкратено следствие и делото тръгна по общия ред, като цялото това време той прекара в ареста. 

"Дали г-н Славков е виновен или не, го оставям на съда. Но това решение ще бъде правилно и справедливо, само когато досъдебното и съдебното производство са проведени обективно, законно и безпристрастно. Това в случая на г-н Славков не е налице. Не е нормално в страна-членка на ЕС през 21 в. да има такива груби нарушения на закона от страна на управляващи, полиция, прокуратура и съд. Тъй като държавните органи в България имат респект и страх единствено от ЕС, се надяваме да изпълните дълга си към българските граждани и проведете разследване по случая", пише Слави Бинев в писмото си до комисарите и председателите на комисии в Европарламента.