Иван Славков: Неудобните бюлетини се маскират като невалидни (3-а част)

Мисия Варна

20-10-2011, 19:02

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

"Неясна ми е надпреварата. Не бих гласувал за Кирил Йорданов и Веселин Марешки. Избрал съм за кого да гласувам, но предпочитам да не казвам, за да не му направя лоша услуга."

Иван Славков е кандидат за общински съветник във Варна. Независим.

Но не защото е поредният политически номад, напуснал партията си, а защото не иска да прави "лоша реклама" на която и да е политическа сила (твърди, че е имал оферти за водещи места в няколко листи). Последните 2 мандата Иван Славков беше общински съветник от ДПС. Сега прави кампания на независим от затвора. Днес се навършват точно 3 години откакто е в ареста с обвинение за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора.

По делото има 95 тома материали от досъдебното производство, 58 от които са СРС-та. Показания пред съда са дали 50 свидетели и 25 вещи лица, като 12 от тях са били назначени по допълнително допуснати експертизи. Остава да бъдат разпитани още 7 свидетели, като 5 от тях са обявени за общо държавно издирване, а 2-ма са в чужбина. Повечето от заседанията са затворени за медиите заради изслупването на СРС-та.

Иван Славков е един от 24-мата обвиняеми по така нареченото мегадознание с номер 130.  19 от тях признаха вината си и подписаха споразумения за присъдите си с прокуратурата. Срд тях са и други двама общински съветници - баща и син Данови, които вече са на свобода. Иван Славков отказа споразумението и предпочете процеса.

Бившият президент на ФК "Спартак" е на 44 години, зодия Дева. Завършил е военно училище във Велико Търново. Докато е в ареста, синът му тръгна на училище. Дъщеря му е 6-ти клас.

Докато вървим към стаята за свиждания във Варненския затвор, където ще правим интервюто (за съжаление разрешителното на съда не включва видео и снимки), Иван Славков ми казва: "Преди месец и нещо на едно свиждане казах на майка ми "Майко, хай-хубавото нещо, което ми се е случвало, е че влязох в затвора", а тя - "Ама защо говориш така?". Обясних й: "Влязох, опознах себе си, опознах приятелите си, опознах хората около себе си". Това си е жив университет. Но като всяко хубаво нещо не трябва са продължава прекалено дълго...

Арестантът Славков е облечен спортно. В светли цветове. Видимо е, че тренира редовно. Изглежда значително по-спокоен от началото на годината, когато тъкмо беше приключил "лечението" си в затворническата болница в Ловеч след тежка депресия.

Иван Славков: В затвора тренирам, чета и мисля (част първа)

Иван Славков: Всеки общински съветник трябва да мине през затвора (част втора)

- Казахте, че имате голям опит в правенето на избори. Купуват ли се гласове във Варна или това вече е остаряло и се купуват цели секции?

- Доколкото съм чувал за тези избори се канят да купуват цели секции.

- На предните нямаше ли такова нещо?

- Нямам поглед върху нещата.

- Очаквате ли сега да се използват такива методи срещу Вас?

- С този начин на гласуване, който въведоха единствено и само с 'Х', едва около 30% от българите ще знаят как да гласуват. 30% гледат телевизия и ще са гледали разяснителните програми за гласуване. Ще влезе някой неграмотен човек и няма да знае, че трябва да задраска с 'Х'. Ще сложи една точка и ще си мисли, че е гласувал правилно, и неговият глас ще отиде на вятъра.

Виждал съм на предни избори как при преброяването умишлено от членове на комисията се бележи нещо по бюлетината скрито, за да стане тя невалидна.

- Прогнозата Ви за кметските избори?

- Неясна ми е надпреварата. Не бих гласувал за Кирил Йорданов и Веселин Марешки. Избрал съм за кого да гласувам, но предпочитам да не казвам, за да не му направя лоша услуга.

- Какво става с делото срещу Вас?

- Писах до всички възможни български институции - главна прокуратура, ВСС, жалби от по 20 и няколко страници. Помолих поне да прочетат протоколите от съдебните заседания, за да се уверят в правотата на думите ми. Пристигнаха стандартни отговори, беше направена проверка и не бяха констатирани нарушения.

- Какви са Вашите претенции в тези жалби?

- Първото е, че хората, които са давали показания по делото, са били принуждавани да го правят чрез натиск и уговорки. Някои хора се отказаха от показанията си впоследствие. Има СРС-та по нашето дело, с официалното разрешение на съда, но от тях е изкарана само една определена част, а това, което не е изгодно за прокуратурата, е скрито. Ако някой някога ги разсекрети тези неща, те ще бъдат потресаващи за обществеността.

Не разбирам и как ще се провежда разпит на лице, което е с влязла в сила 3 г. и 6 месеца ефективна присъда и което трябва да ги излежи във варненския затвор. Същото това  лице е разпитано от прокурор Якимова след като е било издирвано в продължение на 10 месеца и не е било установено къде се намира. Тя как го е намерила нямам представа. Това лице е било обявено за издирване и след разпита тя е била длъжна да го предаде на съответните органи за да си излежава присъдата. Но тя го освобождава и след месец се възобновява делото на това лице и ефективната му присъда се заменя с условна.

- Как се движи във времето това дело?

- Не виждам кога ще свърши. Предстои прочитане на веществени доказателства, разпит на свидетели. Предполагам, че не по-рано от 4-5 месеца.

- Не Ви пуснаха за кампанията...

- Много разчитах на това. Според изборния кодекс всички кандидати за общински съветници имат равни права за информираност, достъп до средства за масова информация. Непускането ми от тук ме лиши от тези права и от това да участвам адекватно.

Но най-лошото е, че не успях да изпратя сина си в първи клас. Много му тежала раницата... Майка му го записала на занималня. Той ходил един ден, на втория нещо не му харесало и той станал, взел си раницата и обявил на госпожата: Отписвам се.

- Как минава един ваш ден тук?

- По един и същи начин. Чета книги и спортувам. Чета и вестници. Закуска, тренировка, обяд, четене...

- С какво ще се занимавате, като излезете от тук?

- С политика. Шегувам се.

- Имате и сериозен бизнес.

- Имах. Вече не знам какво имам.