Варненският състезател по паркур Мартин Димитров ще участва на Световните игри в САЩ

Спорт

24-03-2022, 18:23

Снимка:

АРХИВ

Автор:

Полина Петрова

Всичко от Автора

Престижният международен форум ще е от 7 до 17 юли в Бирмингам

Седмият от световната купа по паркур Мартин Димитров ще представи България на Световните игри в Бирмингам 2022-ра. Това съобщи за Varnautre.bg неговият треньор в "Интерком Груп Черноморски юнак" Сергей Стоянов, който ще пътува заедно с Мартин за САЩ. 11-ото издание на световните игри ще се проведе от 7 до 17 юли. Според регламента световните игри включват състезания по неолимпийски спортове. В паркура сили ще премерят най-добрите 6 в световната ранглиста, Мартин е седми, но ще заеме мястото на руски състезател, който не е поканен за участие.

Мартин Димитров се занимава с паркур от 13 години. Междувременно е тренирал и брейк, но постепенно се съсредоточава върху спорта. Според него паркурът съчетава елементи от брейка и гимнастиката, тъй като в него има доста акробатични елементи, салта, винтове. Мартин тренира във Варна. В повечето случаи се готви на открито, но използва и залата по гимнастика на „Интерком Груп Черноморски юнак“. Работи с треньорите от клуба Сергей Стоянов и Тодор Тодоров. Самият той също работи като треньор от няколко години.

Според Мартин за успех в паркура еднакво важни са както физическата подготовка, така и психическата устойчивост на състезателя.

На Световните игри в Бирмингам ще участва и олимпийската ни шампионка от Токио Ивет Горанова, след като каратето бе извадено от програмата за следващи олимпийски игри.

В Бирмингам ще има също надпревари по аеробика, ролери, софтбол, хандбал, скуош, ръгби в инвалидна количка, джу-джицу, кикбокс, муайтай, сумо, ушу, стрелба с лък, билярд, боулинг, кану, ориентиране, спортно катерене, водни ски и уейкборд и др.

Световните игри са извънредно международно спортно събитие, което се провежда на всеки четири години, в годината след всяка лятна олимпиада. В продължение на 11 дни своите умения ще покажат около 3600 от най-добрите спортисти в света, представители на над 100 страни, които ще се състезават в повече от 30 вида спорт. Ще бъдат раздадени повече от 600 медала, включително 200 златни медала за крайните шампиони във всяка дисциплина.

САЩ ще бъдат домакини на Световните игри за първи път от 40 години насам, когато приемат дебютното им издание през далечната 1981 година. Прогнозният икономически ефект за Бирмингам от провеждането на спортния форум е около 256 милиона долара за града.

Световните игри се ръководят от Международната асоциация на световните игри (IWGA), организация с нестопанска цел, която се състои от 37 международни спортни федерации и е призната от Международния олимпийски комитет (МОК).