Седмият на световната купа по паркур: В нашия спорт най-важно е да си смел и креативен

Спорт

16-09-2021, 12:54

Автор:

Полина Петрова

Всичко от Автора

Варненецът Мартин Димитров е най-добре представилият се български участник в престижното международно състезание, което за първи път се проведе у нас

 

Седмо място на световната купа по паркур в дисциплината фрийстайл зае варненецът Мартин Димитров. Състезанието се проведе в София и е първото от подобен ранг по този спорт, на което домакин е нашата страна. Световната купа беше и първата след 18-месечно прекъсване на официалните прояви по паркур в международен мащаб, заради пандемията. Специален гост в София беше и президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе, който е един от инициаторите за включването на паркура в гимнастическото семейство.

В състезанието в София се включиха близо 70 участници от 28 страни. България бе представена от варненеца Мартин Димитров и софиянците Йоан Досев, Алек Раев и Лъчезар Захариев. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Martin Dimitrov (@mart0_d)

Със седмото си място във финала в свободния стил Мартин стана най-добре представилият се роден състезател в Световната купа. Първите три места в дисциплината заеха участници от Швеция, Русия и Гърция.

Мартин Димитров се занимава с паркур от 13 години. Междувременно е тренирал и брейк, но постепенно се съсредоточава върху спорта. Според него паркурът съчетава елементи от брейка и гимнастиката, тъй като в него има доста акробатични елементи, салта, винтове.

„При оценяването на едно изпълнение се гледат основно три неща – трудността, приземяването и композицията, т.е. начинът, по който използваш самото пространство, креативността, която влагаш“, разказа за Varnautre.bg Мартин.

На въпрос какво е допринесло за доброто му представяне в световната купа, Мартин отговаря така: „Креативността ми е на ниво, използвам доста движения, които са по-рядко срещани. На последното влизане успях да вкарам малко повече сложност, което също ме изведе напред в класирането. Важно беше също приземяването. Успях да направя всички приземявания чисто, за щастие нямам падания и контузии. Всичко, което бях наумил успях да го направя. Това е първото ми участие в състезание от подобен ранг и беше голям тест за мен, но смятам, че се представих успешно, като за първи път“.

Мартин тренира във Варна. В повечето случаи се готви на открито, но използва и залата по гимнастика на „Интеркомгруп Черноморски юнак“. Работи с треньорите от клуба Сергей Стоянов и Тодор Тодоров. Самият той също работи като треньор от 3 години. В клуба има 8 картотекирани състезатели по паркур, които имат право да участват в държавни първенства. Готвят се и 10-15 любители, които тренират периодично.

Според Мартин Димитров няма възрастови ограничения, за да се практикува спортът, най-важно е човек да е в добра кондиция и психически подготвен. „Спортът е много разнообразен, така че на каквато и възраст да е винаги ще има някакви елементи и движение, на които би могъл да се научи човек. Физическата подготовка е много важна, човек трябва да е в добра кондиция, но не по-малко важна е психическата подготовка, тъй като така се избягват контузии. Психически ако не е готов, самото напрежение смачква. Трябва всичко да е много добре изчислено, много добре тренирано, а откъм физическа гледна точка спортът изисква много издръжливост и въздух“, разказа той.

До края на годината не предвижда участие в други международни състезания. Ще се включи в национални, където традиционно е сред първите на почетната стълбичка. Следващото състезание ще е още следващата седмица на Княжеска градина, разкри Мартин Димитров.

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимки: БОРИС МУТАФЧИЕВ, ВЕЛИКО КОЛЕВ, КРИС ДРАГОЕВ