Бомбоубежищата във Варна са с капацитет за 16 600 души

Мисия Варна

07-03-2022, 20:31

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тази седмица се очаква да стане ясно чия отговорност са те и какво е състоянието им

Национален електронен регистър на скривалищата трябва да бъде активиран у нас. Директорът на пожарната главен комисар Николай Николов обясни, че по този начин хората ще знаят къде да се укрият при нужда.

Към момента скривалищата у нас се водят на различни институции. Част от бомбоубежищата са към МВР и пожарната, други са към местните власти, а има и такива, които са към големи производствени предприятия.

Преди да се пусне регистърът, институциите собственици трябва да проверят състоянието на скривалищата, за да се знае колко от тях са годни за използване и колко не.

65 са скривалища във Варна с капацитет за 16 600 души. Данните са към 2003 г. Тази седмица се очаква да стане ясно чия отговорност са те във Варна, съобщи в събота областният управител Благомир Коцев.

Част от убежищата са превърнати в заведения, други са неизползваеми, а подходите към тях ръждясали. Едно от големите убежища в града - на сп."Нептун", което в началото на 90-те години за кратко беше магазин, е в много лошо състояние и е невъзможно да бъде възстановено, разказва в репортаж кореспондентът на БНР във Варна Даниела Стойнова, като се позовава на информация от бивш служител на "Гражданска защита".