Областният управител на Варна изпратил запитване за бомбоубежищата в региона

Мисия Варна

05-03-2022, 16:14

Снимка:

Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако не са в добро състояние, както подозирам, ще е необходимо веднага да се вземат някакви мерки, подчерта Благомир Коцев

Около 800 са бежанците, настанени до момента в хотелски бази във Варненска област. Това съобщи в интервю за Радио Варна областният управител Благомир Коцев. Над 1 500 души са потърсили помощ от областната управа, каза Коцев и допълни: „Центърът за бежанци, който се намира в Спортна зала работи като логистична база, от където хората се разпределят към места за настаняване, болнична помощ или транспорт. Много от бежанците нямат намерение да остават във Варненско, а искат да им се помогне с транспорт до други райони в страната“.

„Хората са много различни и с различен социален статус. Има такива със скъпи джипове и с очевидни финансови възможности, но те просто нямат достъп до своите пари в момента. Една жена, явно свикнала на охолен живот, ни попита как да си запише час за маникюр. В същото време при нас, дойде жена с малко дете, изтощена от дългото пътуване, която искаше просто да получи нещо за ядене“, каза Коцев.

До два дни ще бъде създаден имиграционен пункт в Спортна зала. В него ще бъде установяван статута на тези от бежанците, който имат нужда от това, съобщи още областният управител и допълни, че бягащите от войната ще могат до останат в страната ни поне 90 дни

В началото на следващата седмица, във Варненско, ще отвори врати още един хотел, който ще приема украинци, каза Коцев. По повод помощта от 40 лева, в подкрепа на хотелиерите, той заяви, че тази помощ е напълно достатъчна, дори е малко по-голяма от очакваното.

Във връзка с бомбоубежищата във Варна, Благомир Коцев съобщи, че е изпратил писма до МВР и община Варна с цел да се уточни кой стопанисва тези съоръжения и какво е тяхното състояние. „Ако бомбоубежищата не са в добро състояние, както подозирам, ще е необходимо веднага да се вземат някакви мерки“, подчерта областният управител.