Търсят доброволци за Центъра за бежанци във Варна

Мисия Варна

05-03-2022, 08:30

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер не е изключено освен украинската скоро да посрещнем и руска бежанска вълна

Център за съдействие на бежанци от Украйна беше открит в Двореца на културата и спорта във Варна. Това е мястото, където желаещите да помогнат могат да носят вода, храна, санитарни материали, дрехи, завивки. От центъра отправиха апел за помощ.

Доброволци вече помагат от няколко дни с разпределянето на помощите, които непрекъснато пристигат в центъра. Той ще помага на цяла Варна в осигуряването на помощ за украинските бежанци, съобщава БНТ.

"Ние ще се опитаме да концентрираме абсолютно всичко, което един нуждаещ се от Украйна би желал да получи. Това е помощ, свързана с настаняване, с медицинска помощ, с изхранване", заяви Благомир Коцев, областен управител на Варна.

По думите му проблемът с оказването на юридическа помощ вече е решен.

"Имаме много доброволци юристи, които могат да се включат в това. Винаги ще има тук някой, който ще е наличен от сутрин до вечер, няма да е 24 часа, разбира се, но важното е, че в момента се взе решение на европейско ниво всеки, който влезе на наша територия от Украйна и се регистрира като такъв, ще получи временен статут на закрила", допълни областният управител.

Този статут позволява на украинците да ползват образователната и медицинската система, както и други услуги, до които българските граждани имат достъп, поясни той.

ДКЦ във Варна са готови и да приемат пристигащите от Украйна хора, но с предварително записване.

"Както знаете, спешната медицинска помощ е безплатна в България независимо какъв е статутът. Тя е безплатна, но ако трябва да е специализирана, имайки статута на временна закрила, вече могат да се възползват и от специализирана медицинска помощ", обясни Коцев.

Към момента центърът има нужда от доброволци, които да обработват информация, както и да разпределят получените провизии.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който също бе в центъра, подчерта, че очаква и руска бежанска вълна.