Държавни лавки изнудват затворници

Варненският затвор е сред първенците по осигуряване на работа на своите обитатели

Цените в лавките в затворите са два пъти по-високи от тези в останалите магазини. Затова алармирали омбудсмана Мая Манолова лишени от свобода във варненския затвор. Омбудсманът, който днес направи изненадваща проверка, показа пред журналисти двулитрова бутилка с кока-кола и касовия бон от лавката. При цеа от 1,99 лева в магазините в града, зад решетките тя скача на 2,59 лева.

Такава била ситуацията с всички стоки от асортимента. Лавките са собственост на държавно предприятие, а доставките на стоките централизирани. Подобна е ситуацията и с телефонните разговори, като затворниците са принудени да плащат по 98 ст. на минута разговор на територията на стараната. Отделно те били ощетени и защото трябвало да плащат такси при писане на жалби до различни институции. 

Варненският затвор обаче е сред първенците по осигуряване на работа на своите обитатели. Всички 134 затворници от общежитието в Разделна работят, а 20 от затворниците във Варна ежедневно намалявали присъдата си, чрез смени в цех за гипсокартон.

Мая Манолова поела ангажимент пред директора на варненския затвор, че ще съдейства пред министерството на правосъдието да бъде оборудван цех за обработка на ламарина, в който всички лишени то свобода да имат възможност да работят.

Затворниците поискали и да могат да участват в строителството на национални обекти, като магистрала "Хемус" например. Според Мая Манолова варненският затвор не е особено пренаселен. В момента има 394 излежаващи присъдите си мъже, при спазване на норматива от 4 квадратни метра за всеки от тях, капацитетът ще намалее на 314. Проблемът обаче е в мизерните условия при които живеят затворниците, а надзирателите прекарват 12-часовите си смени.