Омбудсманът - на изненадваща проверка във варненския затвор

Новините

16-02-2016, 13:10

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ремонтират го с пари от норвежкото правителство

Изненадваща проверка на варненския затвор направи днес омбудсманът Мая Манолова. Тя промени програмата си, за да проври в какви условия живеят лишените от свобода там. Варненският затвор е сред местата за задържане с най-тежки условия у нас и далеч от задължителните норми, наложени на България след делото в Европейския съд, наречено "Нешков и други".

Според това решение всеки затворник трябва да разполага с минимум 4 квадратни метра жилищна площ и със сервизно помещение в килията. Варненският затвор, в който лишените от свобода са далеч по-натясно и имат по една тоалетна на етаж, скоро ще излезе в ремонт. Реконструкцията има за цел именно да промени условията за живот, а също така да създаде нормална среда за свиждания, следствени действия и срещи със защитата. Ремонтът се финансира от норвежкото правителство по програма, която включва общо девет проекта в различни места за задържане в България.

По-рано днес Манолова бе в Шумен. Близо 100 души дойдоха в откритата от нея приемна , за да се жалват от заповедта на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. С акт, който влезе в сила от декември миналата година на практика целият язовир Тича е обявен за санитарна зона. 

"Искаме да знаем, защо ни се забранява къмпингуването и използването на лодки с четиритактови двигатели с вътрешно горене, при положение, че имат европейски сертификат. Искаме и да знаем, защо целият язовир е обявен за вододаен, а за язовир Кърджали, който също снабдява с питейна вода Кърджали, Момчилград и още 35 села няма такава тотална забрана", попитаха протестиращите. Те бяха категорични, че забраната на екоминистерството само ще увеличи бракониерството.

В отговор Мая Манолова се ангажира още на 25 февруари 2016 г.  да реализира среща като бъде посредник между протестиращите и екоекспертите. Тя обаче подчерта, че около масата за преговори трябва да седнат представители на "Сдружение за Шумен", което се бори за чиста вода.

"От месеци наред от чешмите тече мръсна вода, която е негодна не само за пиене, но и за готвене", пишат в жалбата си до омбудсмана още преди две години граждани от сдружението. 

"Като забранят лодките и къмпингуването водата няма да стане по-чиста. Необходима е пречиствателна станция", заявиха на свой ред рибарите и собственици на моторни лодки. 

"Това е в прерогативите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, добре е да има среща и там. Разчитам на кмета Любомир Христов и на областния управител Донка Иванова да организират такава, тъй като смятам, че не им е безразлично мнението и здравето на хората от Шумен и региона", заяви Мая Манолова.  

По-късно днес се очаква омбудсманът да се срещне и с казанджии във варненското село Тополи.