Неуспял кандидат-съветник на реформаторите подписал за касирането на своя глава

Реформаторският блок: Нямаме претенции към резултата

"Истината за нашето участие в искането за касиране на изборите във Варна е като вица за компютрите и компотите". Това коментира на пресконференция днес общинския съветник от листата на на реформатори и патриоти Григор Григоров. Според него жалбата, в която до снощи е фигурирал и подписа на Чавдар Трифонов е поставен без знанието на политическите сили в коалицията и без тяхно участие. Той беше категоричен, че представителите на реформаторския блок не могат да участват в искането заради хората на задкулисието, каквито били двама министри на Орешарски, подписали жалбата.

Петима от съветниците се обединиха около мнението, че касация на изборите не стои на дневен ред и, че отговорността за нарушенията е и на самите партии, тъй като техни представители има в СИК-овете. "Няма тежки пороци, които да влияят на крайния резултат на вота", каза Григоров от името на реформаторските съветници.

Макар и седнал до тях на пресконференцията днес шестият - Чавдар Трифонов изказа по-различно мнение. "Няма да се присъединя към жалбата", заяви той, но посочи различни причини за това: "Нямам място сред тези колеги (б.а. Папазов Клисарова) и "Не сме готови". Втората причина е в следствие от това, че кандидатът за кмет бил болен след първия тур и не успял да направи пълен анализ на цифрите в протоколите, за да докаже тезата си, че изборите са опорочени.

Шестимата съветници не бяха единни дали има или не основателни сигнали за манипулация на изборите. Твърденията на Трифонов, че такива има, останалите обясниха с това, че Трифонов е имал свои 400 застъпници, различни от тези, на партийните структури. В партиите обаче нямали основателни сигнали за нарушения.

Подписът под общото искане за касиране на вота във Варна на Николай Недков, който бе в листата на реформаторите, но не успя да влезе в местния парламент, е сложен на своя глава, стана ясно още от пресконференцията. Недков е подписал в качеството си на гражданин, а не като представител на коалицията,

Засега избраните от реформаторския блок съветници си поставят като основна цел да запазят единността на групата си. Те са категорични, че разговори с ГЕРБ за формиране на мнозинство не са водени. "Нашата подкрепа не може да бъде по принцип, а след като видим конкретна програма и наложена политика от страна на избрания кмет и управляващата партия", коментира Чавдар Трифонов. "Варненци дадоха своя прагматичен вот и избраха кмет на ГЕРБ", коментира и Григор Григоров от името на останалите.