Неуспели кандидати стягат общ иск за касиране на изборите

Мисия Варна

03-11-2015, 00:21

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Часове преди насрочената обща пресконференция двама от тях се отказаха

Около 17 часа в понеделник до медиите беше изпратена покана за пресконференция. Тя беше насрочена за 10 часа във вторник и на нея трябваше да бъде оповестено искане за анулиране на резултатите от местните избори. Под него, твърдяха организаторите, са се подписали кандидат-кметът на коалицията "Реформатори и патриоти" Чавдар Трифонов, кандидатът на коалиция "Живот за Варна" Даниел Папазов, незавсимият кандидат, подкрепен от БСП проф. Анелия Клисарова и доц. Миглена Темелкова от АБВ. Недовлството на класираните съответно на 2-ро, 3-то, 4-то и 6-то място кандидати за кмет на Варна идва седмица след като Иван Портних беше обявен за победител на първия тур с 62,69% подкрепа.

Няколко часа по-късно - в 20 часа, бе разпратена нова покана. За пресконференция на общинските съветници от групата „Реформатори и патриоти“ - 30 минути преди първата и на 30 метра от нея. Темата, според организаторите - несъгласието на колегите на Чавдар Трифонов в Общинския съвет с участието му в "коалицията" на неуспелите кандидати за кмет. Проверка на varnautre.bg показа, че нито местното ръководство на Реформаторския блок, нито националният лидер Радан Кънев са били информирани за намеренията на кандидата си.

След час - в 21 часа, пресконференцията на Трифонов-Папазов-Клисарова-Темелкова беше отменена. Малко по-късно Мария Капон, чиято партия ЕНП беше сред участниците в коалицията, издигнала Данаил Папазов, написа във Фейсбук: "Безпрецедентен натиск отказа Чавдар Трифонов от РБ и "Патриоти" и доц. Темелкова от АБВ да правят пресконференция и да внасяме заедно иск за касиране на изборите (последната се оказа ненадейно болна)! Продадоха справедливостта и личното си достойнство пред партийния натиск и облагите на властта. Иска ли повече коментар? На всички трябва да е ясно, че ние иск ще внесем за обира и във Варна!"

Иск срещу малкия брой гласове, отчетени за него, готвел и бившият варненски кмет Кирил Йорданов, научи още varnautre.bg.