Събират храна и препарати за ромите в СУПЦ

Почина възрастна жена от съборена къща в Максуда

Акция по събиране на храна и хигиенни материали за ромите от Максуда, настанени в Социално-учебния професионален център "Анастасия д-р Железкова", инициираха ромски медиатори. Става въпрос за хигиенни и материали за почистване, като има необходимост и от шампоани против въшки. За предпочитане е храната да е готова за консумация, тъй като в СУПЦ няма достатъчно добри условия за готвене, обясниха медиатори. Продуктите могат да се носят в базата на Общностния център на ул. "Кап. Райчо" 103 А.

Всички деца са настанени в социалния дом заедно с близките си, заявиха медиатори, участвали в настаняването. Те бяха категорични, че няма случаи на разделени от родителите деца. По данни на общинската дирекция "Социални дейности" в СУПЦ са настанени общо 135 лица, от които 77 деца. Сред тях има такива, които първоначално са отказали, но на следващия ден са поискали да бъдат настанени в социалното заведение. Не е имало желаещи да се настанят в домовете "Княгиня Надежда" и "Гаврош", а някои от обитателите на съборените ромски къщи категорично са отказали предложените им от местната власт възможности.

Междувременно стана ясно, че възрастна жена, чиято къща в Максуда е била съборена, е починала тази нощ. 67-годишната Иванка Панайотова е била сред първите настанени в СУПЦ. В неделя преди полунощ дежурният в приюта чул, че жената диша тежко и повикал "Бърза помощ", предаде Дарик радио. Пристигналите медици ударили инжекция и дали лекарство на жената, като й поставили и кислородна маска.

На служителя поръчали да следи за състоянието й и пак да ги потърси, ако се наложи. Час по-късно, след като нямало подобрение, дежурният отново повикал линейка, която отвела Иванка в болница. Там около 4 часа сутринта пенсионерката е починала. Вероятната причина за смъртта й е сърдечна недостатъчност. Тя била в приюта заедно с мъжа си, като засега още не са открити техни роднини.