21 от изследваните за антракс - с отрицателни проби

Сред тях има и две деца

21 от общо 26 изследвани към момента за антракс лица са с отрицателни проби. Това съобщи за Varnautre.bg временно изпълняващата длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова. Сред хората, чиито резултати вече са ясни, има и две деца – на 5 и 7 години. На един човек се доработва пробата, а на останалите четирима, които първоначално не са искали да бъдат изследвани заради вида на манипулацията, най-вероятно ще излязат до края на деня или утре сутринта.

18 от 26-те изследвани лица, които са основно от ромски произход, са имали контакт или са консумирали от месото на първата умряла крава, а петима са имали контакт с починалия от антракс 53-годишен мъж. На всички установени контактни лица са раздадени необходимите медикаменти. Предстои да бъдат взети проби и от други лица, посочи д-р Михайлова.

Три са основните симптоми на заболяването - кожен обрив, дихателен проблем и стомашно-чревно разстройство. Ако се проявят, веднага да се посети личен лекар или да се направи консулт със специалист, посъветва д-р Михайлова.

Повече за болестта антракс, пътищата на предаването й, профилактиката и лечението можете да прочетете тук.

Областният управител на Варна опроверга информацията, че пробите от първата крава са положителни. Резултати се очакват днес. Какво още каза Стоян Пасев »