Областният: Моля се пробите от първата крава да са положителни

ВИДЕО: Намерени са само 50 кг от месото на животното

Пробите от първата умряла в Млада гвардия крава все още не са излезли. Това заяви за Varnautre.bg областният управител на Варна Стоян Пасев, който опроверга разпространена в събота информация, че резултатите са излезли и са положителни.

Пробите все още не са готови, потвърди и д-р Даниел Денев, временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните. По думите му резултатите се чакат тази вечер. По-късно ще са готови тези от втората умряла крава в съседен стопански двор в селото. Останалите животни в селото се наблюдават, допълни д-р Денев.

"Моля се пробите за антракс от първата крава да са положителни, защото това ще означава, че починалият мъж се е заразил от нея. В противен случай обаче, имайки предвид, че е бил коляч и овчар, е възможно да се е заразил от друго, все още неустановено животно", коментира губернаторът.

Той посочи, че към момента са намерени около 50 килограма от месото на първата крава – под формата на наденици, които са предадени за изследване. Надениците са били иззети от хора, основно от ромски произход, които живеят в Белослав, Ветрино, Провадия и Варна. Само четирима са от Млада гвардия и те са от семейството на починалия мъж. Останалата част от месото на кравата не е открита, като се предполага, че е изконсумирана. Няма данни част от месото да е влязло в търговската мрежа, заяви Пасев.

Със заповед до кметовете на общините в региона ще бъде разпоредено всички собственици на животни в Млада гвардия да определят подходящи парцели, в които да бъдат погребвани в случай, че има нови смъртни случаи и се установи, че са заразени.

Издадена е забрана животните да се извеждат на паша. Те трябва да стоят само по дворовете, като с помощта на Гражданска защита и Областната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението са осигурени вода и храна.

Както съобщихме по-рано: 21 от общо 26-мата изследвани за антракс са с отрицателни резултати за наличие на зараза, утре ще са готови резултатите и на останалите 5-ма

ВИДЕО: Какво още каза областният управител Стоян Пасев