7306 с повиквателни за запас

Новините

24-02-2015, 07:04

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проверяват колко мъже могат да бъдат мобилизирани

Армията сваля въшкарниците

7306 запасняци са получили повиквателна заповед само за първия месец и половина от началото на тази година. Цифрата е посочена от министъра на отбраната Николай Ненчев в писмен отговор на депутатски въпрос по справка на Централното военно окръжие. Дадена е информация и за предишни години, като сравнението на цифрите показва значително завишаване. Така например за цялата 2011 година повиквателни са получили общо под 6700 души, за 2012 година-8020, а за 2013 година-малко над 7000. Миналата година пък те са били над 19 000. Справката показва, че през последните 10 години най-интензивно привикване на запасняци е имало през 2004 година - близо 43 000, когато България бе приета за член на НАТО.

"Не съм издавал никакви извънредни заповеди за набиране на запасни или на резервисти", коментира вчера Ненчев цифрите за тази година. Той бе категоричен, че няма никакво основание за безпокойство. "Вършим си работата, правим всичко, което е необходимо. Това е част от нашите задължения и нищо необичайно няма на този етап", заяви министърът, който вече опроверга твърденията за мобилизация и увери, че става дума за актуализация на регистрите със запасняци. Той повтори тезата си във връзка с конфликта в Украйна, че действа организиран информационен център и че "безотговорното политическо говорене е твърде опасно за националната сигурност на България". Във връзка с евентуалните заплахи, свързани с терористичната организация Ислямска държава, Ненчев подчерта, че към момента няма данни за връзки на нито един българин с нея. В същото време той посочи, че през страната ни минават нови попълнения за ИД.

Армията сваля въшкарниците

Старите дебели войнишки панталони и куртки, известни с народното име "въшкарници”, отиват в историята. Износе-ните униформи на военните ще бъдат сменени. Това стана ясно вчера по време на пресконференцията на министъра на отбраната Николай Ненчев за първите му 100 дни на поста. Той уточни, че по негово разпореждане вече са подготвени документи и в началото на следващата година ще бъде подписан договор с "Интендантско обслужване" за ушиване на летни и зимни униформи.

"Такова нещо не се беше случвало през последните 4-5 години", похвали се министърът. В процеса на изработката пък експерти на МО ще правят внезапни проверки, както за качеството на използваните материали, така и на самото ушиване. "Новите униформи ще отговарят на всички стандарти и изисквания", гарантира Ненчев.

Преобличането на военните обаче бе единствената нова инвестиция, за която министърът на отбраната се похвали. "Редуцираният бюджет ще доведе не само до невъзможност да се стартират ключови инвестиционни проекти, но и до трудности да се поддържа наличното въоръжение и бойна техника", предупреди той. В тази връзка по "дъвканата" от години тема за закупуването на нови изтребители Ненчев коментира, че е изключително внимателен и нямало да взема емоционално решение, а само след много сериозен анализ и финансова обосновка. За поддържане на наличната техника на военновъздушните сили обаче министърът бил на крачка от постигане на споразумение с Полша, което да ни спаси от чертаните черни сценарии да останем само с 2 изтребителя и да не можем да охраняваме границите си заради проблеми с 4 от двигателите.

При посещението си в страната миналата седмица Ненчев уговорил да вземем за временно ползване необходимите ни мотори, докато не си решим за постоянно проблема. Предварителните разговори били България да не плати нито лев за полските двигатели. Окончателното решение по въпроса обаче все още предстояло. Ако се реализира тази стъпка,
ще спестим 35 млн. лв. пресметна Ненчев. Толкова щял да излезе ремонтът в Русия по договора, който в момента тече. Сумата е три пъти над самата цена за поправка на двигателите, възмути се министърът и обясни, че надуването на разходите идвало от посредниците.

"Ако бюджетът за отбрана не бъде актуализиран и се запази намалението на разходите за персонал от 77 млн. лв., това ще наложи в МО да бъдат освободени допълнително около 4600 военни и цивилни служители", предупреди Ненчев. Той изрази надежда все пак, че до тази крайна мярка няма да се стига. В същото време призна, че МО се е превърнало в "тежка административна машина" с много ненужни структури, дублиращи се функции и пенсионирани военни, назначени за чиновници.

"Предвижда се намаление на персонала с 10% и съкращаване броя на административните звена", заяви Ненчев. Минути по-късно обаче заместничката му Десислава Йосифова опита да го опровергае, като подчерта, че не става въпрос за съкращаване с 10% на щатни бройки, а на разходи. И посочи, че може да се свият някои от социалните придобивки, като например намаляване на порциона.

Ненчев уточни, че промените ще засегнат най-вече Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", Информационния център на МО, Института по отбрана и ВМА. Мини-стърът заговори и за закриване на военни клубове в страната, които по думите му не извършват никаква дейност, а само поддържат библиотеки, чийто фонд можел да се предаде на друго място.