Проверяват колко мъже могат да бъдат мобилизирани

Новините

02-02-2015, 13:14

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вицеадмирал Румен Николов става началник на отбраната

Много български мъже, които могат да бъдат повикани в армията, са или зад граница, или със здравословни проблеми


В момента тече проверка на документите и какви са наличните възможности за извършване на мобилизация. Това съобщи във Варна началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, който участва в участва в съвещание с ръководството на Военноморските сили, на което бе направен анализ за дейността на флота през миналата година. Той допълни, че много български мъже, които могат да бъдат повикани в армията, са или зад граница, или със здравословни проблеми.

Вицеадмирал Николов съобщи още, че ръководството на войската трябва да е наясно с пълната картина и затова се извършват проверки на документите и наличните възможности. В страната в момента има около 3000 резервити, които имат сключени договори с армията и могат да изпълняват различни ангажименти за определен период от време.

Началникът на отбраната информира, че военнослужещите, които ще бъдат на турската граница няма да изпълняват задачи, свързани с оръжие. Те ще се грижат за осигуряване на транспорт за МВР, ремонт на техника, оформяне или изграждане на палаткови лагери, както и ще оказват съдействие

Началникът на отбраната допълни, че войската, която ще бъде на турската граница, ще се грижи за осигуряване на транспорт за МВР, ремонт на техниката, оформяне или изграждане на палаткови лагери, както и ще оказва съдействие в логистична насока.

Според вицеадмирал Николов ВМС са работили много активно, за да поддържат нивото си на готовност и да изпълняват мисии зад граница. Всички кораби, участвали в международни учения, са се представили блестящо. Той уточни, че това е оценката и на командванията, на които българските екипажи са били подчинени.

Мобилизация не може да има в България докато не се обяви военно положение или положение на война с указ на президента или решение на Народното събрание. Това заяви във Варна депутатът от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев. По думите му някои политически сили всяват смут и страх у хорат, говорейки на тази тема.

„Това, което се прави в момента, е рутинен процес. Нарича се военен отчет, който е ежедневна дейност през цялата година. По този начин се опреснява съставът на военновремевите формирования.”, посочи Манушев по повод изявлението на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, че в момента тече проверка на документи и какви са наличните възможности за извършване на мобилизация.

„За мен е недопустимо да се всява страх у населението по тази тема”, категоричен е бившият командир на ВМС вицеадмирал Пламен Манушев.