Щетите от наводнението по Камчия - за над 1,7 млн. лева

Парите

17-02-2015, 16:38

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Евакуацията по Камчия (фоторепортаж)

Държавата отпуска 28 млн. лв. за наводнените райони

Предстоят ремонти на пътните настилка, почистване на затлачени от водата и наносите дерета и водостоци, възстановяване на мостове и други пътни съоръжения

Хиляди декари земеделски земи и десетки улици и шосета са пострадали от прилива на Камчия в началото на месеца и поройните дъждове. Това става ясно от доклада на назначената от кмета на община Долни чифлик Борислав Натов комисия за оценка на щетите.

Заляти са 19 090 дка ниви и за тяхното възстановяване ще са необходими 794 400 лв. Парите ще са за отводняване и обработка на земеделските площи, за семена и торове. Засегнатите площи основно са в землищата на град Долни чифлик и селата Венелен, Гроздьово, Горен Чифлик, Старо Оряхово и Ново Оряхово.

Придошлата Камчия и пороите са нанесли сериозни щети на пътищата в общината, обясни шефът на местната Гражданска защита Стефан Василев. Според доклада на комисията разходите за тяхното възстановяване и за извършените аварийни дейности се изчисляват на 923 704 лв. Предстоят ремонти на пътните настилка, почистване на затлачени от водата и наносите дерета и водостоци, възстановяване на мостове и други пътни съоръжения. За всичко това тепърва ще се изготвят проекти.

Водната стихия е съсипала много улици и тротоари в селата Юнец, Венелин Гроздьово и в Долен чифлик. За техния ремонт предстои да бъдат направени 14 проекта.За възстановяване на щетите от наводненията и поройните дъждове общината ще кандидатства за финансиране от фонда за бедствия и аварии.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"