Държавата отпуска 28 млн. лв. за наводнените райони

Част от парите ще са за предотвратяване на нови аварии и щети в Бургас, Велико Търново, Варна, Габрово и Своге

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет ще отпусне 28 милиона лева за пострадалите от бедствия райони. Това съобщи пред журналисти Любомир Върбанов - секретар на комисията. Отпускането на парите трябва да бъде одобрено и от МС. Решенията на комисията до десет дни ще бъдат публикувани на страницата на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Средствата ще се използват предимно за възстановявяне на разрушена инфраструктура. Освен на тези пари, комисията разчита на фонда "Солидарност" на ЕС за подпомагане на общините, пострадали от наводненията през миналата година. Освен за възстановяване на щетите, част от парите ще са за предотвратяване на нови аварии и щети в Бургас, Велико Търново, Варна, Габрово и Своге.

Комисията е обсъдила извеждането от експлоатация и ремонта на опасните язовири. Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов информира, че експертите са установили първоначално, че опасните язовири са 106, но след внимателен преглед броят им е намален до 61. От тях повечето са собственост на общини, само два са частни. Комисията реши да отпусне 500 000 лева за обезопасяване на тези 61 язовира. Това трябва да стане преди края на март.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"