Кметът на "Владиславово" обеща стадион до края на мандата

Мисия Варна

05-12-2014, 20:41

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на "Владиславово" призова проблемен училищен директор да си ходи

Започва строежът на църквата в "Кайсиева градина"

Предколедно кметът на "Владислав Варненчик" обяви намеренията си за относно развитието на варненския район до края на мандата си през Новата 2015 година. На стената си във Фейсбук Неделчо Михайлов изложи подробно своя план максимум:

Уважаеми съграждани,

изминаха три години откакто поех позицията на ръководител на районната администрация в район "Владислав Варненчик". Бих могъл да кажа и вероятно ще се съгласите, че тези три години бяха белязани най-вече със знака на политическият драматизъм, гражданската енергия, икономическа, социална и за съжаление в – морална криза.

За трите години като кмет заедно с вас – гражданите на района преживяхме 5 правителства, петима кметове на общината, 3 председатели на общинския съвет, неколцина областни управители...
Ръководената от мен администрация се опита да бъде малък остров на предвидима стабилност в това време на протести, кризи и промени.

Дали сме успели – това ще кажете вие, уважаеми съграждани.

За съжаление, трябва да го кажа, за някои от мероприятията от моя план времето през календарната 2014 не стигна. Но задачите си остават.

През последната от мандата ми - 2015 година основните ми усилия като кмет на район "Владислав Варненчик" ще бъдат в няколко основни направления:

1. Приключване на сериозните обекти, започнати по време на мандата и започването на нови

Стадион "Варненчик"
По силата на обстоятелствата обектът се реализира изключително с наши усилия. В ход са проектните предвиждания за:
- изграждане на трибуни за около 500 души
- допълнителното ограждане и обезопасяване на спортното съоръжение
- поставянето на осветителни тела в четирите края на стадиона
- изграждането на вело алея, която ще бъде комбинирана и с място за бягане
- ремонт на изоставената сграда в северния край на стадиона.

До краят на мандата това спортно съоръжение трябва да придобие своя завършен постоянен вид и да се ползва, както от детската школа и детския отбор на ФК "Варненчик", така и от всички наши съграждани, подчертавам напълно безплатно.

Планираме освен футболния терен и игрището за плажен волейбол, да създадем и игрище за плажен футбол или тенис корт.

2. Модернизация и завършване на благоустройството на районния парк
Тази природна даденост не е използвана достатъчно. С наши усилия и надявам се, с помощта на общината районният парк тази година трябва да придобие своя завършен и приветлив вид и да се превърне в любимо място за почивка и спорт.

Като казвам второто – спорт, имам предвид намерението ми асфалтираните площади в парка да се превърнат в изкуствени терени за спорт.

В крайна смета, районът ни е единственият без изкуствени терени за спорт! 

Проектът вече е изработен – остава финансирането от общината.

3. Оптимизация на благоустройствените мероприятия и ремонтите дейности.
Районът ни разполага с огромен брой тревни площи. Някои от тях, особено големите терени, са частни, вследствие на реституцията.

Усилията относно косенето на площите на района през изминалата година оценявам като недостатъчни. Да се надяваме, че фирмата, която през 2015 година ще спечели обществената поръчка относно озеленителните мероприятия, вкл. и косенето ще бъде по – компетентна и под мой контрол и ръководство районът ще изглежда както бих искал аз. И както бихме искали всички всъщност.

Ще продължим с усилията и самостоятелно и за собствена сметка да извършваме ремонти по уличната мрежа, тротоарите и бордюрите в района.

Бъдещето на бул. "3 март" – въпрос, който живо интересува както мен, така и всички жители на района, зависи от бързината, с която ще се реализира високоскоростната отсечка, която включва точно и участъка от булеварда, касаещ нашия район. Процедурата е напреднала до избор на изпълнител на строителните работи по тази пътна отсечка, така, че надявам се заедно с Вас до края на 2015 година булевард "З-ти март" да бъде такъв какъвто го искаме.

Болният въпрос с детските площадки
Общо 36 от съществуващите 54 площадки на територията на района ни ще придобият нов и модерен вид. Община Варна финансира този проект, като можем да се похвалим, че в района ни процентът на нови площадки ще е най-голям. С общи усилия – мои и на общината, мисля, че през тази календарна година ще настъпи чувствителна промяна в изгледа на повечето от тях.

Чистота
Ще продължим традицията, поне по моята преценка район "Владислав Варненчик" да бъде най –чистият район в общината. Заслуга най-вече има фирмата, която чисти района. Доброто взаимодействие е от първостепенно значение.

Като добър знак за годината възприемам това, че фирмата – за своя сметка, разбира се, закупи 15 нови машини, с които надявам се, процесът на почистване ще е още по – добър.

4. Контрол по незаконното строителство
Мисля, че районът ни стана с републиканска известност по отношение на събарянето на незаконните постройки в т.нар. "Гъбена махала". Акцията, подета в началото на годината, макар и "ловко" забавяна от проверените с няколко месеца, даде нужният ефект.

След избора на фирма от страна на общината ще продължими с принудителното събаряне в този район.
Компромиси няма да има за нарушителите.

5. Време е да обърнем внимание и на селищните образувания в района. В СО "Ментеше" – вече имаме редовен План за улична регулация, което "отпушва" процеса на строителство в тази местност. Една голяма за живеещите там, която стана факт през 2014 година. В СО "Балъм дере" инициирахме процедура също за създаване на план за улична регулация ще продължат.

6. Опазване на обществения ред
С цената на много усилия от различен вид и характер "позаглушихме" циганските сватби.Този процес ще продължи и през тази година с пълна сила. Не може доброто настроение на шепа хора да влияе на настроението на целия район и това няма да се толерира.

Същевремнно, набелязали сме мерки, нетрадиционни, бих ги нарекъл за осигуряването на реда и спокойствието на нашите съграждани.

Създадохме доброволни отряди "Градска стража", които поради ред законодателни недоразумения ще започнат своите редовни обходи през 2015 година. Много разчитам на тези формирования, включително и да бъдат в помощ на гражданите по време на бедствия и аварии.

7. Оптимизация по отношение на административното обслужване
Крайно време е някои от работещите в районното кметство да свикнат да приемат идеята, че те служат на гражданите, а не обратното.

На който не му харесва тази идея, зад която аз заставам, е свободен да си ходи. И без това се освободихме от доста хора на отговорни постове в районната администрация.

Няма да се поколебая, както е било досега, да се разделя с всеки, който не споделя вижданията ми по отношение на обслужването на гражданите.

Пак ще повторя, както миналата година - абонирани и пожизнени работни места в кметство "Владислав Варненчик" няма.

Два големи проекта ще имат началото си през 2015 година!

Започваме строежа на църква в "Кайсиева градина".

Преминахме през лабиринта на бюрокрацията и вече сме готови с проекта. Очакваме в началото на следващата година Общинският съвет да гласува отстъпено право на строеж на църковното настоятелство в района, за да започнем строителство.

Районът ни е млад, с много млади семейства и перспективен. Общинският жилищен фонд очевидно не е достатъчен.

Затова моето желание е, където е възможно, общината да проведе конкурси за строеж на т. нар. "пломби". Терените, на които е възможно това са общо 16 та брой. Започваме процедура и конкурс за строителство на три от тях - в четвърти и трети микрорайон.

Реализацията на този проект ще даде възможност на млади семейства да намерят своя дом.
Пренебрегван във времето, мисля че с цената на много усилия районът ни успя да промени отношението на общината към себе си.

Колкото и нескромно да звучи, тук виждам и своята малка роля за това.

Разбира се, много още неща мога да напиша като планове.

Нека да бъдем умерени в намеренията, но да работим сериозно. А и да оставим и някоя и друга изненада...

При всички случаи има и недоволни от управлението на района.

Не съм и никога не съм искал да се харесвам на всички.

Със сигурност има и слабости в този текст, който няма официален характер, но дава светлина по отношение на посоките на усилия и развитие.

Текстът е отворен за предложения, аргументирани критики и идеи.

В това силно политизирано време на безсмислена партизанщина и крясъци ще се опитам да свърша малко работа.

С ваша помощ.

Напред и Бог да е с нас!

Ваш: Неделчо Михайлов - кмет на район "Владислав Варненчик"