Красимир Янков изпревари Борислав Гуцанов за листата

Иван Великов на неизбираемото пето място, засега

Борислав Гуцанов отстъпи второто място в листата на БСП за Варненския многомандатен избирателен район. За разлика от миналата година, когато Гуцанов беше сложен веднага след водача Пламен Орешарски, сега вечният му опонент Красимир Янков го измести от сигурното второ място.

Засега резултатите от последните избори предполагат не повече от 3 места за БСП след вота на 5 октомври. Така сигурните трима депутати на Варна са бившият военен министър Ангел Найденов, който в събота беше определен за водач от Изпълнителното бюро на партията, Красимир Янков и Борислав Гуцанов. Не е ясно обаче дали някъде между тримата няма да бъде дадено място за човек от гражданската квота (евентуално бившият образователен министър Анелия Клисарова) или за представител на коалиционните партньори. Така третото място на Борислав Гуцанов се оказва доста проветриво при положение, че този път водачите-парашутисти не се дублират в други райони и Ангел Найденов със сигурност ще е депутат от Варна.

След гласуване днес Областният съвет на БСП-Варна утвърди листа от над 20 кандидати за народни представители от Коалиция „БСП - лява България“ за Трети варненски многомандатен избирателен район. Четвърти е отново човек от "лагера Янков" - Георги Андреев - бивш кмет на Ветрино и доскоро депутат. Едва пети и на практика неизбираем е настоящият областен управител Иван Великов, който също минава за верен кадър на Красимир Янков.

Едва шестото място е за човек от градската организация: Христо Боев - лидер на БСП в район „Одесос", следван от Мая Раданова - председател на Обединението на жените-социалистки и Светлана Такева-председател на младежката структура. Девети и десети са Стефан Димитров - председател на БСП-Долни чифлик и Милена Драгнева - от провадийската организация. Урологът д-р Десислав Тасков, който за кратко беше шеф на МБАЛ "Св. Анна", лансиран от Борислав Гуцанов, е 11-ти. Следват други двама от градската организация: Николай Джагаров - председател в район „Приморски" и единственият варненец сред кандидатите на БСП за европарламента през май, и Димитър Чутурков - зам.-председател на Градския съвет.

Особено интересна е кандидатурата на 14-я в листата: Пламен Стоянов - бивш зам.-шеф във “ВиК – Варна”, когото Красимир Янков така и не можа да уреди за стола на Валентин Вълканов в държавното-общинското дружество. 15-ти е Цонко Цонев, шеф на Напоителни ситеми, който за около година заместваше Красимир Янков на поста областен председател на БСП. След него са досегашните депутати Йорданка Йорданова и Алекси Алексиев, а 18-ти - Януарий Вичев, член на Градския съвет на БСП и председател е на Българския антифашистки съюз-Варна, 19-ти е Георги Борисов, който беше за кратко депутат и напусна парламента, за да оглави Областната земеделска служба, лидер на БСП-Аксаково. Следва номинираният от градската организация Иво Стамболийски - преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър". Листата завършва с Тодор Недев - също преподавател втв ВСУ, и Пламен Митев.

След окончателно съгласуване на предстоящия Национален съвет на БСП, към листата ще бъдат утвърдени позициите и лицата, които ще участват от гражданската квота и коалиционните партньори.