Заплатите на властта в Долни Чифлик по-високи от варненските

Мисия Варна

13-08-2014, 15:16

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът взима 2400, председателят на Общинския съвет 2160

Заплатите на кмета, председателя на общинския съвет и неговия заместник в Долни чифлик надвишават с над 50% тези на колегите им във Варна, показа проверка на varnautre.bg.

Повод за нея стана декларация на Общинските съветници от ПП ГЕРБ в Долни чифлик, която изразява острото им "несъгласие с работата на ръководството на Общинския съвет и грубото погазване на Закона за местното самоуправление и местната администрация". Тя повдига и въпроса за „незаконосъобразното възнаграждение на заместник-председателя на Общинския съвет в размер на близо 2000 лв.”. Според съветниците от ПП ГЕРБ проблемът е бил поставен още на предходно заседание на ОбС, но дори не е бил отразен в съответния протокол.

Какви се оказаха фактите:
Цитираният зам.-председател - Стефан Димитров, местен лидер на БСП, получава месечно 1944 лева. Сумата е гласувана от Общинския съвет в нарушение на Закона тъй като само председателят на съвета получава заплата, а всички останали съветници - възнаграждение, според участието си в комисиите и пленарните заседания. Членовете - общо 21 - на местния парламент в Долни чифлик получават по 170 лева месечно, а председателите на комисии - малко повече. Решението за заплатата на Димитров е останало без обжалване и от областния управител, една от основните функции на който е да санкционира неправомерните ходове на местните Общински съвети.

Заплатата на Димитров е изчислена като 90% от тази на председателя на Общинския съвет - Ридван Исмаилов от ДПС, който получава 2160 лева. Тя пък е 90% от сумата, отредена за кмета - 2400 лева. По закон кметовете на общините имат право на заплати, гласувани от Общинския съвет, с таван 2700 лева. Кметът на Варна, например, се разписва срещу 1660 лева. Председателят на Общинския съвет взима 1460, а заместниците му около 900, колкото и останалите им колеги в местния парламент, които са 51 на брой при 21 в Долни чифлик. За сравнение бюджетът на Варна е 222 млн. лева при 11,4 млн. за Долни чифлик. Община Долни чифлик включва 17 населени места с общо население около 19 хил. души.

Заплатите на кмета и председателя, макар и странни в сравнение с тези във Варна, отговарят на параметрите и процедурите на закона. За разлика от тази на зам.-председателя на общинския съвет, чиято оставка искат съветниците от ГЕРБ в декларацията си. Според текста "Общински съвет-Долни чифлик, продължава да бъде инертен, неадекватен към реалностите и потребностите на гражданите и продължава да съществува за нечие удобство като орган на колективната безотговорност”, се казва в позицията на съветниците от ПП ГЕРБ. В декларацията до председателя на ОбС в общината се алармира за „недопускане на общинските съветници от ПП ГЕРБ в работата на постоянните комисии и ръководството на Общинския съвет”. „Постоянните комисии не са съставени нито на професионален, нито на квотен принцип, а на принципа „анти-ГЕРБ”, се изтъква още в декларацията.
В знак на протест местните депутати от ПП ГЕРБ бойкотираха вчерашната сесия на ОбС, на която трябваше да бъдат гласувани няколко предложения за продажбата на общински имоти. „Остро възразяваме срещу използването ни като средство за узаконяване на разпоредителни сделки, за които нямаме необходимата информация”, категорични са съветниците от ПП ГЕРБ.